[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Tradiční buřtguláš je klasikou české kuchyně. Jeho prapředek guláš pochází jak jinak než z Maďarska, odkud se jako klasický hovězí guláš přesunul do Vídně. Jenže obyvatelům české části rakousko-uherské monarchie se zdaleka nedařilo tak dobře, a tak vídeňský guláš přetvořili na mnohem lacinější variantu bramborového guláše zvanou také buřtguláš.
Vzdor názvu nemusíte nutně krájet špekáčky, použít se dají párky, točený salám, klobása... A pokud se vám tolik uzeniny v hlavním jídle nezdá, můžete ho připravit i ve vegetariánské podobě. Buď úplně bez masa, nebo uzeninu nahradíte sójovým masem, cizrnou či fazolemi. Zajímavou variantou je pak buřtguláš s hlívou ústřičnou.
1 kg brambor, varný typ B 6 špekáčků 2 cibule slunečnicový olej 2 lžičky sladké papriky 750 ml vody nebo vývaru 1 lžička kmínu 2 stroužky česneku 2 lžičky majoránky sůl a pepř
Recept pro vás připravil časopis F.O.O.D.