Maminka.czRecepty

RECEPT: Chalupářský buřtguláš, který připravíte během chvíle

len 29.  1.  2023
RECEPT: Chalupářský buřtguláš, který připravíte během chvíle
Bramborový guláš neboli buřtguláš patří k chalupářské klasice. Je levný, rychlý, chutný a časově nenáročný. Vsaďte na tento skvělý recept – až ho ochutnáte, už nikdy nebudete vařit jiný!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Tradiční buřtguláš je klasikou české kuchyně. Jeho prapředek guláš pochází jak jinak než z Maďarska, odkud se jako klasický hovězí guláš přesunul do Vídně.  Jenže obyvatelům české části rakousko-uherské monarchie se zdaleka nedařilo tak dobře, a tak vídeňský guláš přetvořili na mnohem lacinější variantu bramborového guláše zvanou také buřtguláš.

Vzdor názvu nemusíte nutně krájet špekáčky, použít se dají párky, točený salám, klobása... A pokud se vám tolik uzeniny v hlavním jídle nezdá, můžete ho připravit i ve vegetariánské podobě. Buď úplně bez masa, nebo uzeninu nahradíte sójovým masem, cizrnou či fazolemi. Zajímavou variantou je pak buřtguláš s hlívou ústřičnou.

Suroviny:

1 kg brambor, varný typ B
6 špekáčků
2 cibule
slunečnicový olej
2 lžičky sladké papriky
750 ml vody nebo vývaru
1 lžička kmínu
2 stroužky česneku
2 lžičky majoránky
sůl a pepř

Postup:

  1. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky, špekáčky na půlkolečka nebo na kostičky, cibuli pokrájejte nadrobno.
  2. Na dvou lžících oleje osmažte cibuli. Asi po 5 minutách přidejte papriku a špekáčky a orestujte. Základ zalijte vodou nebo vývarem, přidejte brambory, kmín, přiveďte k varu, přiklopte poklicí, stáhněte plamen a vařte, dokud nejsou brambory takřka hotové.
  3. Guláš dochuťte solí, pepřem, nadrceným česnekem a majoránkou. Podávejte ho s kmínovým chlebem.

Recept pro vás připravil časopis F.O.O.D.

Klasická gulášovka je zpět! Jak na ni krok za krokem? Podívejte se na video
RECEPT: Segedínský guláš s knedlíkem. Naučte se ten jediný pravý
Témata: Recepty, Jídelníček, Časopis F.O.O.D., Děti a jídlo, Vaření pro rodinu, suroviny, Maso, Špekáček, Recept, Brambory, Vídeň, Maďarsko, Klasika, Paprika, Uzeniny, Guláš, Cibule, Vývar