[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Suroviny:
1 svazek mladého zeleného chřestu
4 vejce
1 citron k podávání
olej na potření fólie
Na posypku:
3 plátky kváskového chleba
5 ančoviček
2 lžíce másla
olivový olej
chilli sušené, podle chuti
Postup:
Nejprve připravte posypku. Z krajíců chleba odkrojte kůrku a střídku rozdrobte, ručně nebo v robotu. V pánvi zahřejte lžíci oleje, přidejte ančovičky, vařečkou je trochu rozmačkejte a nechte na mírném plameni rozpustit. Přidejte máslo a nechte ho rozpustit, pak přidejte chlebové drobky a opečte je dozlatova. Nakonec přidejte podle chuti sušené chilli. Pánev odstavte, ale udržujte v teple.
Udělejte ztracená vejce. Na pracovní plochu rozprostřete čtverec potravinářské fólie, potřete ji olejem, přetáhněte ji přes šálek či malou misku, prsty zatlačte do misky a udělejte prohlubeň. Rozklepněte do ní vejce, fólii chytněte za cípy, přitiskněte je k sobě, těsně utáhněte a udělejte uzlík. Takto připravte všechna vejce. Vhoďte je do hrnce s vroucí vodou, vařte 4 minuty. Pak je naběračkou vylovte, odstřihněte uzlíky a vejce opatrně vybalte.
Každému stonku chřestu odlomte dřevnaté konce a škrabkou pak stonky asi od poloviny směrem dolů oloupejte. Svažte je provázkem a vhoďte do vroucí vody. Připravte si velkou mísu se studenou vodou a ledem. Po 3 až 4 minutách svazek chřestu vylovte a hned ho vhoďte do ledové vody.
Chřest rozdělte na talíře, přidejte poctivou porci opečené posypky s máslem a navrch položte ztracená vejce. Podávejte s kousky citronu na dochucení.
Zdroj: F.O.O.D., recepty.cz