Maminka.czRecepty

RECEPT: Citronová babeta z rýžové mouky. Dokonalý moučník nejen na neděli

Simona Procházková 23.  4.  2023
Jednoduchý, rychlý, neuvěřitelně lehký a nadýchaný dezert, taková je babeta svěže vonící po zralých citronech. Legendární buchtu z třeného těsta zvládnete připravit během chvilky a buďte si jisti, že se po ní jen zapráší. Máme pro vás recept, jak na ni trochu jinak.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Suroviny:

4 vejce

200 g moučkového cukru

150 g hladké rýžové mouky (Pernerka)

1 balíček vanilkového pudinkového prášku

1 balíček vanilkového cukru

150 ml oleje

citronová kůra z jednoho citronu

šťáva ze dvou citronů

máslo a hrubá mouka na vysypání formy

Klepněte pro větší obrázek

Postup:

Nejprve si rozdělte všechna vejce na bílky a žloutky. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Ke žloutkům přisypejte 200 g moučkového cukru a společně dobře vyšlehejte do pěny. Přidejte 150 ml oleje a opět prošlehejte.

Přidejte kůru nastrouhanou z chemicky neošetřeného citronu, vanilkový cukr a vanilkový pudinkový prášek, šťávu ze dvou menších citronů, rýžovou mouku a vše promíchejte. Nakonec ještě do těsta opatrně zapracujte sníh z bílků. 

Hotové těsto vylijte do dvou forem o průměru 18 a 23 cm vymazaných máslem a vysypaných hrubou moukou. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C po dobu 25 až 30 minut. Vychladlé babety ozdobte před servírováním moučkovým cukrem, případně můžete přelít citronovou polevou z moučkového cukru a šťávy z citronu.

VIDEO: Zkuste recept na ty nejlepší palačinky s ovocem!

Zdroj: Pernerka

Témata: Recepty, Vaření, jídlo, suroviny, Cukr, pečení, vůně, dezert, pečení s dětmi, Babeta, Mouka, Citron, Těsto, Moučník, Buchta, Bílek, Pernerka, Recept, Báb