[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Kuřecí řízek, rajská, koprovka nebo třeba kuře na paprice – to jsou klasická česká jídla, která ochutnali snad všichni. Často ale rozdělují strávníky na dva tábory. Buď tato jídla milujeme (řízek většinou chutná všem) a v našem jídelníčku se objevují na prvních příčkách, nebo je naopak nenávidíme a vyhýbáme se jim obloukem (koprovku miluje jen někdo). Zkuste zapomenout na fádní a neurčité chutě ze školních jídelen a uvařte sobě a svým dětem skvělá jídla, po kterých se budou olizovat až za ušima.
Suroviny:
Postup:
Kuřecí maso nakrájejte na menší plátky, naklepejte a osolte. Troubu předehřejte na 180 °C, plech vyložte pečicím papírem. Toastový chléb nakrájejte na kostičky a dejte péct na 10 minut do trouby. Pak je nahrubo rozmixujte na strouhanku, promíchejte ji s najemno nasekanou petrželí a plátky mandlí.
Maso obalte v mouce, pak ve vyšlehaných vejcích a nakonec v bylinkové strouhance. Na pánvi rozehřejte olej a na mírném plameni smažte řízečky. Podávejte s bramborovou kaší.
Recept: časopis F.O.O.D.
VIDEO: Podívejte se, jak připravit skvělé kuřecí stripsy
Na rozpuštěném másle s olejem si v hrnci necháme zesklovatět pokrájenou cibuli. Během smažení přidáme rozvonět koření. Poté zaprášíme moukou a umícháme světlou jíšku. K jíšce přidáme rajský protlak a ještě vše krátce za stálého míchání smažíme. Smažením protlaku na rajskou omáčku částečně srazíme jeho kyselost. Zalijeme vývarem nebo vodou.
Vše řádně promícháme, přidáme cukr (dle vlastní chuti), sůl a rajskou omáčku přivedeme za občasného promíchání k varu. Povaříme cca 10 minut, během vaření dle své chuti případně dosladíme nebo dosolíme.
Nakonec omáčku přecedíme, abychom z ní odstranili koření, a můžeme podávat s houskovým knedlíkem nebo těstovinami. Pokud se neobejdeme bez masa, můžeme k omáčce přidat plátek sekané nebo karbanátek.
Kuře naporcujte na 4 části a ze všech stran je osolte. V silnostěnném kastrolu rozehřejte olej a porce kuřete na něm ze všech stran orestujte dozlatova. Poté kuře dejte na talíř a do oleje vsypte nadrobno nakrájenou cibulku. Restujte ji zhruba 6 minut, dokud nezačne zlátnout. Papriku s cibulí zalijte vývarem a do kastrolu vraťte i naporcované kuře. Přiklopte poklicí, zmírněte plamen a duste zhruba 45 minut.
Ke konci dušení masa si připravte jíšku. Na pánvičce rozehřejte máslo a zasypte ho moukou. Míchejte na mírném plameni, dokud není směs bez hrudek a nezačne zlátnout. Jíšku nechte vychladnout.
Měkké kuře vyjměte z kastrolu a omáčku rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. K omáčce vmíchejte metlou jíšku a 10 minut ji povařte (průběžně míchejte). Omáčku zalijte smetanou, promíchejte, vraťte do ní kuře a povařte dalších 5 minut. Vmíchejte zakysanou smetanu, přiveďte těsně k bodu varu a odstavte. Podávejte s těstovinami.
Brambory očistěte a uvařte v osolené vodě doměkka. Vejce uvařte natvrdo a po vychlazení oloupejte. V hrnci rozehřejte máslo, přisypte mouku a na středním plameni umíchejte světlou jíšku. Pak ji zalijte vývarem. Důkladně rozmíchejte metlou, osolte a na mírném plameni povařte alespoň 25 minut.
Do základu omáčky vmíchejte smetanu a dochuťte solí, cukrem a citronovou šťávou. Vše přidejte podle vlastní preference. Na závěr vmíchejte najemno nasekaný kopr. Omáčku podávejte s vejci a bramborami nebo s houskovým knedlíkem.
Recept pro vás připravil časopis F.O.O.D.