[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Suroviny:
4 celá vejce
4 žloutky
180 g másla
200 g kvalitní tmavé čokolády (minimálně 70 % kakaa)
15 g hladké mouky
120 g krupicového cukru (můžete použít hnědý třtinový)
máslo na vymazání formiček
Postup:
Ve vodní lázni nechte za stálého míchání rozpustit máslo s čokoládou. V míse rozmíchejte metličkou vajíčka a žloutky s krupicovým cukrem, poté přidejte hladkou mouku a nakonec přilijte rozpuštěnou čokoládu. Vše společně důkladně promíchejte.
Keramické zapékací misky (budete potřebovat čtyři) vymažte máslem a vysypejte hladkou moukou. Naplňte je zhruba do poloviny čokoládovou hmotou a vložte do dobře vyhřáté trouby. Pečte na 180 °C deset minut. Během pečení neotvírejte troubu!
Po upečení je důležité fondán vyklopit z horkých formiček do dvou minut po vytažení z trouby a ihned podávat. Na talíři můžete každou porci dozdobit podle fantazie: čerstvým nebo sušeným ovocem, oříšky, karamelovým topingem, šlehačkou nebo třeba omáčkou z rozvařených jahod či malin. Podávat můžete také se zmrzlinou.