Maminka.czRecepty

RECEPT: Čokoládový fondant, kterému nikdo neodolá

Simona Procházková 7.  3.  2023
Měkoučký, voňavý, nadýchaný a uvnitř krásně tekutý, takový by měl být správný fondant nebo také fondán, jak chcete. Tenhle dezert milují bez výjimek všichni fanoušci čokolády. Připravte ho jako překvapení a uvidíte, že se po něm jen zapráší.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Suroviny:

4 celá vejce

4 žloutky

180 g másla

200 g kvalitní tmavé čokolády (minimálně 70 % kakaa)

15 g hladké mouky

120 g krupicového cukru (můžete použít hnědý třtinový)

máslo na vymazání formiček

Klepněte pro větší obrázek

Postup:

Ve vodní lázni nechte za stálého míchání rozpustit máslo s čokoládou. V míse rozmíchejte metličkou vajíčka a žloutky s krupicovým cukrem, poté přidejte hladkou mouku a nakonec přilijte rozpuštěnou čokoládu. Vše společně důkladně promíchejte.

Keramické zapékací misky (budete potřebovat čtyři) vymažte máslem a vysypejte hladkou moukou. Naplňte je zhruba do poloviny čokoládovou hmotou a vložte do dobře vyhřáté trouby. Pečte na 180 °C deset minut. Během pečení neotvírejte troubu!

Po upečení je důležité fondán vyklopit z horkých formiček do dvou minut po vytažení z trouby a ihned podávat. Na talíři můžete každou porci dozdobit podle fantazie: čerstvým nebo sušeným ovocem, oříšky, karamelovým topingem, šlehačkou nebo třeba omáčkou z rozvařených jahod či malin. Podávat můžete také se zmrzlinou.

VIDEO: Recept na křehké sněhové pusinky

Témata: Recepty, Vaření, jídlo, Cukr, Vaření pro rodinu, Děti a jídlo, dezert, pečení s dětmi, Žloutek, Vejce, Čok, Máslo, Hladká mouka, Čokoláda, Trouba, Formička, Recept