Maminka.czRecepty

Recept: Cuketový makovec. Bleskový moučník do pracovního týdne

Simona Formánková 1.  9.  2021
Makovec je oblíbeným moučníkem hlavně pro svoji nenáročnou přípravu. V kombinaci s cuketou z této klasiky rázem vykouzlíte nadýchanou dobrotu, kterou si zamiluje celá rodina.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Přestože cuketa je zeleninou, kterou využijete spíše do slaných pokrmů, rozhodně se s ní nebojte experimentovat. Díky cuketě jsou moučníky vláčné a nadýchané.

Suroviny:

  • 2 hrnky nastrouhané cukety
  • 1 hrnek mletého máku
  • 2,5 hrnku polohrubé mouky
  • 3 vejce
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 hrnek rostlinného oleje
  • 1 hrnek mléka
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • tuk

Postup:

Omytou cuketu nastrouháme nahrubo. Dáme ji do mísy a přidáme žloutky, cukr, olej, mletý mák a promícháme. Postupně přidáváme mléko a mouku smíchanou s kypřicím práškem a jedlou sodou.

Nakonec lehce vmícháme pevně ušlehaný sníh z bílků a středně husté těsto rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech s vyšším okrajem. Ve středně vyhřáté troubě pečeme zvolna asi 40 minut.

Vychladlý moučník můžeme polít čokoládovou polevou nebo ho rozkrojit a potřít zavařeninou a opět díly spojit. Dobré je také místo mletého máku použít mletý kokos nebo strouhané ořechy.

Témata: Recepty, Rodina, jídlo, Vaření, Cukr, Vaření pro rodinu, Pracovní týden, Moučník, Mléko, Cuketa, Mák, Recept, Mak, Hrnek, Mouka

Video