Maminka.czRecepty

Dokonale upečená svatomartinská husa v pár krocích. Připravte si sváteční oběd jako z vyhlášené restaurace

Simona Formánková 6.  11.  2022
Voňavá husí pečínka patří k svátku svatého Martina stejně neochvějně jako kapr s bramborovým salátem na štědrovečerní tabuli. Víte však, jak tuto pochoutku připravit? Rozhodně budete mile překvapeni.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Dokonalý výsledek začíná už výběrem masa. Ideální svatomartinská husa by měla vážit okolo 5 kilogramů. Aby bylo maso křehké, naložte ho alespoň den předem. Na soli a kmínu rozhodně nešetřete. Husu nechte před pečením alespoň 3 hodiny odpočinout při pokojové teplotě a až poté ji dejte pomalu péct. 

Suroviny:

  • husa
  • sůl (dle chuti)
  • kmín (dle chuti)
  • 3 ks cibule
  • 4 ks jablka

Postup:

Troubu předehřejte na 170 °C. Z husy odřízněte křídla v druhém kloubu a zevně i uvnitř ji osolte, okmínujte, pak položte na pekáč na odříznutá křídla prsy dolů. Podlijte 100 ml vody a vložte do trouby. Za hodinu husu obraťte na záda, kůži na několika místech propíchejte vidličkou, aby se sádlo dobře vypeklo. Přidejte oloupané a přepůlené cibule, rozčtvrcená jablka zbavená jádřinců. Pečte ještě zhruba 1,5 hodiny. Vypečený tuk průběžně odebírejte.

Husa se dobře peče v litinovém kastrolu s pevně přiléhající poklicí. Délka pečení se řídí velikostí a stářím drůbeže – na kilo váhy počítejte přibližně 1 hodinu pečení. Pokud chcete mít husu vypečenou dozlatova, přendejte ji ke konci pečení na plech, nařízněte pod křídly, aby vyšla pára, a pak ji 20 minut dopékejte při 200 °C.

Slité husí sádlo uchovejte, je skvělé při dalším vaření, na chleba nebo na opékané brambory. V chladu vydrží bez úhony několik týdnů. Ovšem neskladujte ho příliš dlouho. Díky ovoci má skvělou chuť, ale méně vydrží.

Témata: Recepty, Výživa a stravování, Jídelníček, Časopis F.O.O.D., jídlo, Vaření, svátek, Vaření pro rodinu, oběd, pečení, restaurace, Husa, Kapr, Sůl, Nedělní oběd, Kmín, Drůbež, Svatý Martin, Bramborový salát, Maso

Video