Maminka.czRecepty

RECEPT: Dokonalá svatomartinská husa v pár krocích. Připravte si dozlatova vypečený nedělní oběd

Simona Formánková 7.  11.  2021
RECEPT: Dokonalá svatomartinská husa v pár krocích. Připravte si dozlatova vypečený nedělní oběd
Voňavá husí pečínka patří k svátku svatého Martina stejně neochvějně jako kapr s bramborovým salátem na štědrovečerní tabuli. Víte však, jak tuto pochoutku připravit? Rozhodně budete mile překvapeni.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Dokonalý výsledek začíná už výběrem masa. Ideální svatomartinská husa by měla vážit okolo 5 kilogramů. Aby bylo maso křehké, naložte ho alespoň den předem. Na soli a kmínu rozhodně nešetřete. Husu nechte před pečením alespoň 3 hodiny odpočinout při pokojové teplotě a až poté dejte pomalu péct. 

Suroviny:

  • husa
  • sůl (dle chuti)
  • kmín (dle chuti)
  • 3 ks cibule
  • 4 ks jablka

Postup:

Troubu předehřejte na 170 °C. Z husy odřízněte křídla v druhém kloubu a zevně i uvnitř ji osolte, okmínujte, pak položte na pekáč na odříznutá křídla prsy dolů. Podlijte 100 ml vody a vložte do trouby. Za hodinu husu obraťte na záda, kůži na několika místech propíchejte vidličkou, aby se sádlo dobře vypeklo. Přidejte oloupané a přepůlené cibule, rozčtvrcená jablka zbavená jádřinců. Pečte ještě zhruba 1,5 hodiny. Vypečený tuk průběžně odebírejte.

Husa se dobře peče v litinovém kastrolu s pevně přiléhající poklicí. Délka pečení se řídí velikostí a stářím drůbeže – na kilo váhy počítejte přibližně 1 hodinu pečení. Pokud chcete mít husu vypečenou dozlatova, přendejte ji ke konci pečení na plech, nařízněte pod křídly, aby vyšla pára, a pak ji 20 minut dopékejte při 200 °C.

Slité husí sádlo uchovejte, je skvělé při dalším vaření, na chleba nebo na opékané brambory. V chladu vydrží bez úhony několik týdnů. Ovšem neskladujte ho příliš dlouho. Díky ovoci má skvělou chuť, ale méně vydrží.

Témata: Recepty, Jídelníček, jídlo, Výživa a stravování, Časopis F.O.O.D., Vaření, svátek, Vaření pro rodinu, Drůbež, Maso, Kmín, Kapr, Pečení, Nedělní oběd, Bramborový salát, Husa, Sůl
Mohlo by vás zajímat
Těhotenství s trojčaty týden po týdnu. Podívejte se na neskutečnou proměnu ženského těla
kog
Těhotenství
Dcera Angeliny Jolie a Brada Pitta Shiloh: Na fotce ji nepoznáte! Z "kluka" je šarmantní teenagerka
Mrázková Dita
Děti slavných
Galerie: "Pneumatiky", strie, celulitida? Známé i neznámé mámy ukázaly svá těla v plavkách a nedostatky neřeší
Mrázková Dita
Mámy v plavkách
Rodiče, těchto 7 věcí přestaňte dělat. Nejlépe hned, přejí si pediatři
Procházková Simona
Děti a nemoci
Před dětmi a po nich! Tohle jsou šokující proměny žen, které změnilo mateřství
kog
Rodina a vy
Adoptovala tři děti, aby si splnila sen o velké rodině. Co o nich potom zjistila, je k neuvěření!
Formánková Simona
Příběhy
Zpěvačka Katy Perry: 20 kilo navíc, odhalená prsa a neoholené nohy neřeším. Pro naši Daisy obětujeme s Orlandem všechno na světě!
Mrázková Dita
Slavné maminky
GALERIE: Princezna Charlotte nebo princ George jako dospělí? Neuvěříte, jak budou vypadat děti královských rodin za pár let
Formánková Simona
Galerie
Od děvčátka k bohyni: Podívejte se na osm neskutečných proměn ženské sexuality
Zenklová Veronika
Fotografie