Maminka.czRecepty

RECEPT: Domácí játrová paštika. Famózní výsledek za 10 minut práce

Simona Formánková 21.  9.  2021
Myslíte, že paštika je dobrota, která musí být plná chemie, a na tu domácí byste si troufli jen stěží? Omyl! Vyzkoušejte tento recept a uvidíte, že vynikající paštika není žádná alchymie.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Konzumací pokrmů z jater získáváme potřebné vitamíny B, A či D nebo tolik potřebné železo. Nesporná výhoda domácí paštiky navíc je, že s naprostou jistotou víte, co jíte. 

Suroviny:

  • 350 g očištěných odblaněných jater (kuřecí, kachní, krůtí nebo králičí)
  • 1 banánová šalotka
  • 2 stroužky česneku
  • 6 lístků čerstvé šalvěje
  • 100 ml červeného vína
  • 140 g smetany na šlehání s 31 % tuku
  • 100 g másla
  •  4 lžičky směsi koření na paštiku (možno vynechat)
  • špetka muškátového oříšku
  • necelé 2 lžičky soli
  • čerstvě mletý pepř 
  • rozpuštěné máslo, mleté mandle a nakládané brusinky navrch (možno vynechat) 

Postup:

Připravená játra properte, očistěte a nechte oschnout. Na pánvi rozehřejte 1/4 připraveného másla, přihoďte nakrájenou šalotku nebo cibuli, a jakmile zezlátne, přidejte ještě lístky šalvěje. Po chvíli zalijte červeným vínem a nechte vyvařit alkohol. Nakonec zalijte smetanou, vypněte plamen a v horké omáčce nechte rozpustit zbytek másla. Směs nalijte do mixéru a nechte vychladnout. 

Na čistou pánev nalijte olej nebo přepuštěné máslo a přihoďte játra. Vhoďte je na pánev  a nehýbejte s nimi. Posypte pouze kořením, osolte a opepřete. Po 2 minutách jednotlivě obraťte a z druhé strany opékejte opět 1,5–2 minuty. Ideálně by hotová játra měla být po rozkrojení uvnitř ještě růžová. 

Přihoďte játra k směsi do mixéru a rozmixujte dohladka. Ochutnejte, případně dosolte. Poté přelijte do připravené nádoby. Můžete posypat nakládaným pepřem, plátky mandlí nebo přidat trochu brusinek. Nakonec zalijte rozpuštěným máslem a nechte zchladnout. 

Témata: Recepty, jídlo, Vaření, Video recept, Vaření pro rodinu, Mall.tv, Játra, Šalotka, Paštika, Máslo, Šalvěj, Červené víno, Domácí, Dom, Chemie, Recept, Minuta práce, Pánev