[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Konzumací pokrmů z jater získáváme potřebné vitamíny B, A či D nebo tolik potřebné železo. Nesporná výhoda domácí paštiky navíc je, že s naprostou jistotou víte, co jíte.
Suroviny:
Postup:
Připravená játra properte, očistěte a nechte oschnout. Na pánvi rozehřejte 1/4 připraveného másla, přihoďte nakrájenou šalotku nebo cibuli, a jakmile zezlátne, přidejte ještě lístky šalvěje. Po chvíli zalijte červeným vínem a nechte vyvařit alkohol. Nakonec zalijte smetanou, vypněte plamen a v horké omáčce nechte rozpustit zbytek másla. Směs nalijte do mixéru a nechte vychladnout.
Na čistou pánev nalijte olej nebo přepuštěné máslo a přihoďte játra. Vhoďte je na pánev a nehýbejte s nimi. Posypte pouze kořením, osolte a opepřete. Po 2 minutách jednotlivě obraťte a z druhé strany opékejte opět 1,5–2 minuty. Ideálně by hotová játra měla být po rozkrojení uvnitř ještě růžová.
Přihoďte játra k směsi do mixéru a rozmixujte dohladka. Ochutnejte, případně dosolte. Poté přelijte do připravené nádoby. Můžete posypat nakládaným pepřem, plátky mandlí nebo přidat trochu brusinek. Nakonec zalijte rozpuštěným máslem a nechte zchladnout.