Maminka.czRecepty

RECEPT: Domácí pribináček s jahodami. Skvělá lehká svačinka pro malé i velké

Simona Formánková 13.  3.  2022
Pribináček je legendární mls, jehož název skloňují malí i velcí po generace. Tímto receptem vás přesvědčíme, že připravit si skvělou smetanovo-tvarohovou dobrůtku můžete snadno i sami doma. Doplnit ji můžete navíc třeba čerstvými jahodami.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Díky písničce Pramen zdraví z Posázaví, kterou si prozpěvovala parta kamarádů v dětském filmu Ať žijí duchové, není asi nikdo, kdo by tento slogan neznal. Stejně tak krém Pribináček, který se pod tímto celým vlastně skrývá. Pokud si ho nachystáte ke svačině sami doma, překvapí vás, jak snadná je tato dobrota na přípravu.

VIDEO: Připravte si domácí pribináček za pár korun

Suroviny:

  • 220 g máslových sušenek
  • 50 g studeného másla
  • 250 g jahod + na ozdobu
  • 4 lžíce cukru krupice
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 1 vanilkový cukr
  • 250 g tučného tvarohu
  • pistácie nesolené (na ozdobu)

Postup:

Sušenky rozmixujte s pokrájeným studeným máslem na drobenku. Rozdělte ji do skleniček a lehce stlačte lžící. Jahody omyjte a zbavte je stopek. Asi deset souměrných jahod pokrájejte svisle na tenké plátky a obložte jimi bok sklenek.

Zbylé jahody pokrájejte na kostičky, dejte do kastrůlku, přidejte 2 lžíce cukru, 100 ml vody a přiveďte k varu. Nechte pár minut povařit a poté směs rozmixujte dohladka. Pokud je omáčka příliš řídká, nechte ji ještě na mírném plameni zredukovat a následně zchladnout.

Vychlazenou šlehačku ušlehejte dotuha spolu s vanilkovým cukrem a poté ji vmíchejte do tvarohu. Vznikne hladký krém. Ten přendejte do cukrářského sáčku a naplňte sklenky. Navrch rozetřete jahodovou omáčku a dejte alespoň na hodinu vychladit do ledničky. Sklenky ozdobte nasekanými pistáciemi a čerstvými jahodami.

Tento recept pro vás připravil časopis F.O.O.D.

Témata: Recepty, Jídelníček, Časopis F.O.O.D., jídlo, Dětský jídelníček, Vaření, Cukr, Vaření pro rodinu, Děti a jídlo, Jahody, Dobrůtka, Pribináček, Máslo, Dom, Mls, Lehká, Lžíce, Recept, Tvaroh, Svačinka, Domácí