Maminka.czRecepty

RECEPT: Donuty s borůvkovou polevou. Vyzkoušejte americkou dobrotu, která si získala i české strávníky

Simona Formánková 25.  3.  2022
Americká kobliha neboli donut se u nás těší v posledních letech velké oblibě. Převážně dětské strávníky láká svými barevnými polevami nebo cukrovým zdobením. Vyzkoušejte tento smažený moučník i u vás doma a přesvědčte se, že jde o velmi chutnou a efektní záležitost.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

První zmínky o této dobrotě sahají do dávné minulosti. Ačkoli pro jedny jde o čistě americkou záležitost, podle historiků toto tvrzení není tak jednoznačné. První zmínky každopádně sahají až do roku 1485. Zkuste si tento tradiční moučník připravit i vy, kreativitě při zdobení se meze nekladou. Děti vám s dekorováním jistě rády pomohou. 

Suroviny:

  • 20 g droždí
  • 30 g cukru krupice
  • 250 ml polotučného mléka
  • 500 g hladké mouky
  • 80 g másla
  • 2 vejce
  • špetka soli

Postup:

V misce rozetřete droždí s cukrem. Přidejte polovinu mléka, lžíci mouky a nechte na teplém místě vzejít kvásek. Zbylé suroviny, kromě másla, krátce zpracujte s kváskem v míse. Postupně přidávejte máslo pokrájené na kostičky a vypracujte měkké a hladké těsto. Nechte hodinu vykynout.

Na pomoučněné ploše zlehka vyválejte plát vysoký 1 cm. Vykrajujte donuty a nechte je podsypané moukou ještě půl hodiny nakynout. Donuty smažte v horkém oleji rozehřátém na 170 °C asi 1 minutu z každé strany. Pokládejte je na papírovou utěrku a nechte krátce zchladnout.

Borůvky svařte se lžící cukru a 100 ml vody na hustý sirup. Přidejte moučkový cukr a vyšlehejte hustou polevu. Do polevy namáčejte donuty. Před podáváním je nechte na mřížce asi 15 minut odpočinout.

Tento recept si pro vás připravil časopis F.O.O.D.

Témata: Recepty, Jídelníček, Děti a jídlo, Časopis F.O.O.D., jídlo, Vaření, Cukr, Vaření pro rodinu, suroviny, Moučník, Don, Donut, Dobrota, Poleva, Kobliha, Máslo, Zdobení, Minulost, Strávník, Recept