[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
První zmínky o této dobrotě sahají do dávné minulosti. Ačkoli pro jedny jde o čistě americkou záležitost, podle historiků toto tvrzení není tak jednoznačné. První zmínky každopádně sahají až do roku 1485. Zkuste si tento tradiční moučník připravit i vy, kreativitě při zdobení se meze nekladou. Děti vám s dekorováním jistě rády pomohou.
Suroviny:
Postup:
V misce rozetřete droždí s cukrem. Přidejte polovinu mléka, lžíci mouky a nechte na teplém místě vzejít kvásek. Zbylé suroviny, kromě másla, krátce zpracujte s kváskem v míse. Postupně přidávejte máslo pokrájené na kostičky a vypracujte měkké a hladké těsto. Nechte hodinu vykynout.
Na pomoučněné ploše zlehka vyválejte plát vysoký 1 cm. Vykrajujte donuty a nechte je podsypané moukou ještě půl hodiny nakynout. Donuty smažte v horkém oleji rozehřátém na 170 °C asi 1 minutu z každé strany. Pokládejte je na papírovou utěrku a nechte krátce zchladnout.
Borůvky svařte se lžící cukru a 100 ml vody na hustý sirup. Přidejte moučkový cukr a vyšlehejte hustou polevu. Do polevy namáčejte donuty. Před podáváním je nechte na mřížce asi 15 minut odpočinout.
Tento recept si pro vás připravil časopis F.O.O.D.