[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 60 minut
Z droždí, cukru a vlažného mléka si připravíme kvásek. Ostatní suroviny smícháme, přidáme kvásek a vypracujeme hladké těsto, poprášíme moukou a necháme 1 hodinu kynout na teplém místě, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem. Z vykynutého těsta vytvoříme kuličky, které klademe jednu vedle druhé do vymazaného pekáčku a pečeme dozlatova.
Na mírném plamenu zahřejeme smetanu s vanilkovým cukrem a luskem a pomalu vmícháváme žloutkovou emulzi — ve vodní lázni rozmíchané žloutky. Ke konci přidáme rum a necháme vyvařit.
Upečené buchtičky pomažeme teplou směsí rozpuštěného másla a rumu. Buchtičky budou nádherně vonět a zůstanou vláčné.
Že se ke sladkým jídlům víno nehodí? Omyl! Jen se musí vybrat ideální párování. Vyzkoušejte třeba SOLARIS z vinařství František Hlaváč ze spolku vinařů Dunajovské kopce – sladké. Víno s vyšším zbytkovým cukrem, aromatickou po přezrálém ovoci, chutí po pečených sladkých ananasech, kterou vyvažuje výraznější a šťavnatá kyselinka.
Zdroj: Recept z Vinařské kuchařky spolku vinařů Dunajovské kopce připravila RESTAURACE PAPA'S LIVING RESTAURANT z Českého Krumlova