Maminka.czRecepty

RECEPT: Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem a kapkou rumu

vas 23.  3.  2024
Milují vaše děti buchtičky s krémem? Pak jim připravte k víkendovému obědu tuhle pochoutku. Uvidíte, že se bude oblizovat celá rodina. A vy můžete vyzkoušet nevšední párování s vínem.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Počet porcí: 4

Doba přípravy: 60 minut

DUKÁTOVÉ BUCHTIČKY

  • 350 g hladké mouky
  • 18 g droždí
  • 80 g másla (50 g do těsta, 30 g na potření)
  • 150 ml mléka
  • 60 g cukru
  • Špetka soli
  • Citrónová kůra

Z droždí, cukru a vlažného mléka si připravíme kvásek. Ostatní suroviny smícháme, přidáme kvásek a vypracujeme hladké těsto, poprášíme moukou a necháme 1 hodinu kynout na teplém místě, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem. Z vykynutého těsta vytvoříme kuličky, které klademe jednu vedle druhé do vymazaného pekáčku a pečeme dozlatova.

OMÁČKA

  • 4 žloutky
  • 250 ml smetany min. 31%
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 vanilkový lusk
  • Rum

Na mírném plamenu zahřejeme smetanu s vanilkovým cukrem a luskem a pomalu vmícháváme žloutkovou emulzi — ve vodní lázni rozmíchané žloutky. Ke konci přidáme rum a necháme vyvařit.

Upečené buchtičky pomažeme teplou směsí rozpuštěného másla a rumu. Buchtičky budou nádherně vonět a zůstanou vláčné.

Tip pro dospělé:

Že se ke sladkým jídlům víno nehodí? Omyl! Jen se musí vybrat ideální párování. Vyzkoušejte třeba SOLARIS z vinařství František Hlaváč ze spolku vinařů Dunajovské kopce – sladké. Víno s vyšším zbytkovým cukrem, aromatickou po přezrálém ovoci, chutí po pečených sladkých ananasech, kterou vyvažuje výraznější a šťavnatá kyselinka.

Zdroj: Recept z Vinařské kuchařky spolku vinařů Dunajovské kopce připravila RESTAURACE PAPA'S LIVING RESTAURANT z Českého Krumlova

VIDEO: Anketa - Oblíbené jídlo ze školní jídelny

Témata: Recepty, Rodina, Cukr, Vaření pro rodinu, krém, oběd, Těsto, Kapka, Recept, Víno, Český Krumlov, Rum, Párování, Buchtička