Maminka.czRecepty

Dýňové karí s cizrnou a kokosovým mlékem. Připravte si podzimní variantu oblíbené klasiky

Simona Formánková 9.  10.  2022
Dýně jsou neodmyslitelným symbolem podzimu. Jsou oblíbené nejen jako elegantní dekorace, ale skvěle doplní a ozvláštní i populární recepty. Milujete-li karí na všechny způsoby, zkuste tentokrát variantu s dýní a cizrnou. Zaručeně si pochutnáte.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Variant na dokonalé karí je nespočet. Recept ozvláštněný dýní a cizrnou vás skvěle zasytí, zahřeje a pomůže vám přečkat sychravé podzimní dny. Jednou si do jídla přidejte krevety, jindy kousky kuřete nebo na kostičky pokrájené mango. 

Suroviny:

  • 2 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 ks zázvoru (zhruba 3 cm)
  • 2 lžičky kari
  • 0,5 lžičky chilli
  • 300 g očištěné dýně
  • 1 plechovka cizrny
  • 1 plechovka drcených oloupaných rajčat
  • 1 plechovka kokosového mléka
  • 2 lžíce másla
  • hrst koriandru
  • sůl
  • pepř mletý
  • vařená rýže k podávání

Postup:

V kastrolu rozehřejte olej a orestujte na něm najemno nakrájenou cibuli. Po 5 minutách přidejte najemno nasekaný česnek, zázvor a restujte další 2 minuty. Vmíchejte kari a chilli, špetku soli, pepře a ještě minutu restujte. Nyní přisypte na kostičky pokrájenou dýni a slitou cizrnu. Promíchejte, aby se vše pokrylo kořením, a restujte dalších 5 minut. Zalijte 1 hrnkem vody a povařte 15 minut.

Vlijte rajčata i se šťávou a kokosové mléko, přiveďte k varu, nechte ještě asi 5 minut na mírném plameni probublávat. Nakonec podle chuti osolte, opepřete a vmíchejte máslo a nasekaný koriandr. Podávejte s rýží ozdobené najemno pokrájeným pórkem.

Recept pro vás připravil časopis F.O.O.D.

Témata: Recepty, Jídelníček, Časopis F.O.O.D., jídlo, Vaření, Vaření pro rodinu, Kokosové mléko, Recept, Dýně, Dekorace, Chilli, Cibule, Zázvor, Kari, Variace, Cizrna, Karí, Plechovka