Maminka.czRecepty

RECEPT: Krémový dýňový cheesecake s javorovým sirupem

Simona Procházková 7.  10.  2023
Tahle nadýchaná a do dálky omamně vonící delikatesa vás okamžitě dostane. Pokud vám doma přebývají dýně, upečte si ke kávě nebo čaji tento luxusní koláč. Nebesky vláčný, jemně kořeněný cheesecake bude tou pravou oslavou podzimu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Budete potřebovat:

100 g nadrcených medových perníčků (použít můžete též perník na strouhání)

60 g cukru krupice

60 g rozpuštěného másla

250 g krémového sýra (typ philadelphia, mascarpone, palouček)

1 plechovku slazeného zahuštěného mléka Salko

420 g dýňového pyré

3 vejce

6 lžic javorového sirupu

1/2 lžičky mletého koření (skořice, kardamom, perníková směs)

špetku soli

Klepněte pro větší obrázek

Postup:

Troubu rozehřejte na 160 °C, dno kulaté dortové formy vyložte pečicím papírem nebo alobalem. Smíchejte nadrcené perníčky, krupicový cukr a rozpuštěné máslo a hmotu vtlačte na dno formy.

Krémový sýr opatrně při pomalých otáčkách vyšlehejte v mixéru dohladka. Postupně do něj zašlehejte slazené kondenzované mléko. Přidejte dýňové pyré, vejce, javorový sirup, koření a špetku soli. Přesuňte do formy a povrch uhlaďte.

Pečte asi 70 minut, dokud střed koláče nezpevní. Vyjměte ho, posypte kakaem smíchaným s mletou skořicí nebo muškátovým oříškem a nechte vychladnout.

TIP: Základní dýňové pyré vyrobíte tak, že očištěnou dýni uvaříte ve vodě doměkka, případně ji upečete, a poté rozmixujete dohladka.

Klepněte pro větší obrázek

Zdroj: F.O.O.D., recepty.cz

VIDEO: Podzimní klasika? Rychlá dýňová polévka!

Témata: Recepty, Časopis F.O.O.D., inspirace, Vaření pro rodinu, Káva, oslava, dýně, dezert, suroviny, pečení, pečení s dětmi, Podzim, Dýňový, Čaj, Muškát, Philadelphia, Salko, Recept, Cheesecake, Pyré, Javorový sirup, Koláč, Palouček, Mascarpone, Káva na Heureka.cz