Maminka.czRecepty

Recept: Falešná dršťková polévka z hlívy ústřičné. Nepoznáte rozdíl

Simona Formánková 23.  8.  2021
Hlíva ústřičná není houbou, kterou bychom si přinesli z pravidelných návštěv lesů. Pro své blahodárné účinky je však velmi vyhledávaná a oblíbená. Pokud nevíte, jak ji nejlépe využít, máme pro vás skvělý tip. Tuto polévku si oblíbí celá rodina.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Hlíva ústřičná posiluje imunitu organismu, snižuje riziko infekcí horních cest dýchacích a opakovaného užívání antibiotik. Přestože se na trhu objevuje i ve formě tabletek, snadno ji seženete také v syrovém stavu. Naše doporučení je ale jednoduché – na polévce si pochutnáte mnohem víc než na tabletce zapité vodou. 

Suroviny:

  • 400 g hlívy ústřičné
  • 1 l vepřového vývaru
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 3 stroužky česneku
  • 3 lžíce sádla
  • 1 lžička majoránky
  • 1 lžíce mleté papriky
  • sůl
  • pepř

Postup:

Hlívu očistíme a pokrájíme na proužky. V hrnci rozpálíme lžíci sádla a asi 5 minut na něm hlívu restujeme, zalijeme vývarem a asi 10 minut povaříme. Mezitím v pánvi rozpálíme 2 lžíce sádla, osmahneme na něm mouku a připravíme zlatavou jíšku, přisypeme mletou papriku (sladkou nebo pálivou) a za stálého míchání ji krátce orestujeme, aby nezhořkla.

Jíšku s paprikou dáme do hrnce, dobře rozmícháme, dochutíme pepřem, majoránkou, česnekem, solí a ještě alespoň 10 minut povaříme. Podáváme s pečivem.

Pokud jste zvyklí vařit jídla na cibulovém základu, nejprve usmažte dosklovata dvě pokrájené cibule, přidejte hlívu a dále vše podle receptu.

Témata: Recepty, Rodina, Jídelníček, Děti a jídlo, jídlo, Vaření pro rodinu, Náš tip, polévka, Major, Sádlo, Recept, Faleš, Les, Dršťková polévka, Houby, Lžíce