[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Hlíva ústřičná posiluje imunitu organismu, snižuje riziko infekcí horních cest dýchacích a opakovaného užívání antibiotik. Přestože se na trhu objevuje i ve formě tabletek, snadno ji seženete také v syrovém stavu. Naše doporučení je ale jednoduché – na polévce si pochutnáte mnohem víc než na tabletce zapité vodou.
Suroviny:
Postup:
Hlívu očistíme a pokrájíme na proužky. V hrnci rozpálíme lžíci sádla a asi 5 minut na něm hlívu restujeme, zalijeme vývarem a asi 10 minut povaříme. Mezitím v pánvi rozpálíme 2 lžíce sádla, osmahneme na něm mouku a připravíme zlatavou jíšku, přisypeme mletou papriku (sladkou nebo pálivou) a za stálého míchání ji krátce orestujeme, aby nezhořkla.
Jíšku s paprikou dáme do hrnce, dobře rozmícháme, dochutíme pepřem, majoránkou, česnekem, solí a ještě alespoň 10 minut povaříme. Podáváme s pečivem.
Pokud jste zvyklí vařit jídla na cibulovém základu, nejprve usmažte dosklovata dvě pokrájené cibule, přidejte hlívu a dále vše podle receptu.