Maminka.czRecepty

RECEPT: Francouzská česnečka. Tahle polévka vás postaví na nohy

Simona Formánková 25.  9.  2021
Francouzskou cibulačku pravděpodobně znáte, ale co taková česnečka? Pokud milujete česnek, tak je tento recept právě pro vás. Nejen, že vám krásně provoní kuchyni, ale díky své síle zažene i případné neduhy.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Česnek je koření, které má kvůli své silné aromatické vůni i chuti zaryté milovníky, ale také odpůrce. Přestože vám možná nevoní, rozhodně ho nezavrhujte. Díky antibakteriálním, protiplísňovým a antivirovým účinkům je považován za superpotravinu a doporučuje se jej užívat i v rámci prevence proti nejrůznějším onemocněním. 

Suroviny: 

  • 3 paličky česneku
  • lžíce olivového oleje 
  • 25 g másla
  • 2 jarní cibulky 
  • 2 čerstvé bobkové listy
  • 3 listy šalvěje
  • pár snítek tymiánu 
  • 2 lžíce hladké mouky 
  • 800 ml kuřecího vývaru 
  • sůl
  • pepř

K servírování

  • 3 krajíce opečeného staršího chleba 
  • spousta nastrouhaného sýra 
  • případně pošírovaná vejce 

Postup:

Na každou porci polévky budete potřebovat paličku česneku. Každou oloupejte a u bubáka ji dole seřízněte, aby se rozpadla na jednotlivé stroužky. Zbytky z paliček můžete použít do vývaru. Do hrnce, který je vhodný i do trouby, nalijte olivový olej, promáchněte v něm stroužky česneku a pečte ho v troubě 30–35 minut na 180 °C. Poté česnek nechte vychladnout, dokud ho nebudete moci loupat. 

Následně ho vraťte zpátky do hrnce. Nakrájejte nadrobno jarní cibulku. Do hrnce přidejte kousek másla a česnek s cibulkou zarestujte. Přidejte také bylinky: bobkové listy, listy šalvěje a větvičku tymiánu. Po 3–5 minutách odsuňte bylinky na stranu a česnek rozmačkejte vidličkou. Přidejte další máslo a přisypte 1–2 lžíce hladké mouky. Promíchejte a nechte mouku mírně opražit. Zalijte kuřecím nebo zeleninovým vývarem. Přiveďte k varu a nechte mouku provařit alespoň 15 minut s pokličkou.

Mezitím nakrájejte pořádné krajíce rustikálního chleba nebo bagety a opečte je na troše olivového oleje, ideálně na steakové pánvi. Při opékání tlačte krajíce chleba na pánev, ať se pěkně osmahnou. Nastrouhejte tvrdý sýr. Plnou hrst pak přidejte na opečené pečivo. Pak je můžete společně zapéct v troubě (mřížku co nejvíce nahoře a na vysokou teplotu) nebo opálit flambovací pistolí. Polévku dochuťte solí a pepřem.

Před servírováním z polévky vyjměte šalvěj a větvičky tymiánu. Bobkový list můžete nechat, do toho se nikdo nebude snažit kousnout a na talíři i pěkně vypadá, ale je to na vás. Servírujte s pečivem a voňavým sýrem, přidat můžete ale také pošírované vejce a polévku ozdobit nadrobno nasekanou pažitkou. 

Témata: Recepty, Jídelníček, jídlo, Vaření, Video recept, Vaření pro rodinu, Mall.tv, polévka, Recept, Česnečka, Šalvěj, Post, Česnek, Vývar, Tymián, Kuchyně, Máslo