Maminka.czRecepty

RECEPT: Griliášové kostky. Moučník s chutí oříšků a karamelu

Simona Formánková 28.  9.  2021
Máte-li pocit, že griliáš může vzniknout jen pod rukama zdatných cukrářů, vyvedeme vás z omylu. Na ten vám postačí jen cukr, ořechy a trocha trpělivosti. Odměnou pak bude vláčný moučník se sladkými křupinkami uvnitř.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Griliášové kostky nejsou tím nejjednodušším receptem, přesto pokud mu věnujete trochu času, odměnou vám bude opravdová dobrota, kterou královsky pohostíte nejednu návštěvu. 

Suroviny:

Těsto

  • 8 ks vajec
  • 100 g moučkového cukru
  • 140 g másla
  • 130 g polohrubé mouky
  • 15 g kakaa

Krém

  • 250 ml mléka
  • 1 balíček vanilkového pudinku
  • 3 žloutky
  • 100 g moučkového cukru
  • 250 g másla

Poleva

  • 80 g čokolády na vaření
  • 70 g ztuženého tuku
  • 1 lžička oleje

Griliáš

  • 30 g cukru krupice
  • 60 g vlašských ořechů
  • máslo na vymazání talíře

Postup:

Utřeme žloutky s cukrem a máslem, přidáme mouku smíchanou s kakaem. Z bílků ušleháme sníh, který zlehka vmícháme do těsta. Těsto rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem, pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 15 minut.

Z mléka, pudinkového prášku, žloutků a cukru uvaříme pudink, který necháme vychladnout. Mezitím si připravíme griliáš. Na mírném ohni rozpustíme krupicový cukr na karamel, přidáme vlašské ořechy a promícháme. Vysypeme na máslem vymazaný talíř, po vychladnutí ořechy nakrájíme.

Máslo vyšleháme do pěny, po částech zašleháváme vychladlý pudink. Z piškotu sundáme pečicí papír, vidličkou narušíme strukturu piškotu, aby se neodlepila krémová vrstva od piškotu.

Na piškot rozetřeme krém. Ve vodní lázni rozehřejeme nalámanou čokoládu se ztuženým tukem, přidáme olej a metličkou vymícháme hladkou polevu. Moučník polijeme vlažnou polevou, ještě než poleva úplně ztuhne, posypeme ji griliášem. Krájíme po ztuhnutí.

Zdroj: recepty.cz

Témata: Recepty, jídlo, Vaření, Chuť, Cukr, Máslo, Oříšek, Kos, Ořechy, Recept, Karamel, Pudink, Piškot, Kostka, Ori, Moučník