Maminka.czRecepty

RECEPT: Halloweenské makronky z bílé čokolády. Oslaďte si strašidelnou neděli

Simona Formánková 31.  10.  2021
Fantasticky křupavé na povrchu, měkké a hladké uvnitř. S krémovým a sametovým středem z ganache z bílé čokolády se krásně rozplynou na jazyku. Nedělní recept děti rozhodně potěší.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Oslavy Halloweenu jsou oblíbené hlavně ve Spojených státech amerických. Přesto pokud jste se rozhodli tento svátek oslavit, zachovejte strašidelné motivy i v občerstvení. Tyto makronky jsou sice kulinářsky náročnější, ale děti je náležitě ocení.

Suroviny:

  • 220 g mandlové mouky
  • 300 g moučkového cukru
  • 180 g bílku (odpovídá bílkům z 6 vajec)
  • 100 g cukru krupice
  • špetka soli
  • potravinářské barvivo

Krém

  • 100 ml sladké smetany
  • 200 g  bílé čokolády
  • vanilkový lusk

Na dokončení

  • hořká čokoláda
  • bílá čokoláda

Postup:

Mandlovou mouku spolu s moučkovým cukrem dobře promíchejte tak, aby směs byla co nejjemnější. Pak ji prosejte přes jemné síto, abyste získali opravdu jemnou hladkou mandlovou mouku bez hrudek. Bílky se špetkou soli začněte šlehat, postupně přidávejte krupicový cukr a šlehejte, tak dlouho, dokud nevytvoříte lesklý sníh, který ale ještě není úplně pevný. Vše společně spojte. Pokud chcete, můžete použít na obarvení potravinářské barvivo. Těsto má správnou hustotu, když z vařečky odpadává v tzv. "jazycích".

Připravte si plechy vyložené pečicím papírem. Těsto naplňte do zdobícího sáčku a pomocí něj se snažte na plech dělat pravidelná kolečka o průměru 2 cm s dostatečnými rozestupy. Jakmile je celý plech plný, jemně jím několikrát bouchněte o stůl, abyste se zbavili případných bublinek, které by narušily povrch upečených makronek.

Nyní musíte počkat, až povrch makronek zaschne. Na dotek nesmí lepit. Předehřejte troubu na 150 °C a pečte je cca 10 minut. V průběhu pečení plech několikrát otočte.

Mezitím si připravte náplň. Smetanu nalijte do kastrůlku a přiveďte k varu, vanilkový lusk vyškrábněte a přidejte ke smetaně, poté odstavte a vmíchejte čokoládu. Směs nechte vychladnout, dokud nedosáhne požadované konzistence, aby se daly makronky plnit.

Po zchladnutí makronky sundejte z papíru, spárujte podle velikosti a plňte krémem. Nechte odležet do druhého dne v lednici. Makronka má při skousnutí křupnout a pak se rozplynout na jazyku. Uvnitř má být změklá krémem, ale skořápky se nesmí lepit na zuby.

Hotové makronky dle fantazie ozdobte rozpuštěnou bílou a tmavou čokoládou pomocí malého kornoutku vytvořeného z pečicího papíru.

Recept pro vás připravil web recepty.cz

Témata: Recepty, Děti a jídlo, jídlo, Vaření, Vaření pro rodinu, Cukr, Povrch, Bílek, Mouka, Recept, Jazyk, Papír, Dokončení, Čokoláda, Mak, USA, Čok, Plech

Video