Maminka.czRecepty

RECEPT: Hovězí ptáčky s rýží. Překvapte rodinu českou klasikou

Simona Formánková 9.  10.  2021
RECEPT: Hovězí ptáčky s rýží. Překvapte rodinu českou klasikou
Ať už ty "rozlítané" nebo poctivě zabalené, hovězí ptáčky s rýží patří neodmyslitelně ke klasice naší gastronomie. Dopřejte si o víkendu hit poledních meníček českých hospod. Uvidíte, že se celá rodina bude olizovat až za ušima.

Tato oblíbená česká klasika si získá snad úplně každého labužníka. Hovězí roláda plněná okurkou, vejcem, cibulí, buřtem a špekem je totiž naprosto neodolatelná. V kombinaci s rýží tak vykouzlíte nezapomenutelnou dobrotu. 

Suroviny:

  • 4 plátky hovězí kýty po 200 g
  • 8 ks nakládaných okurek
  • 4 buřty
  • 100 g špeku
  • 4 ks nového koření
  • 2 ks bobkového listu
  • 1 l hovězího vývaru
  • 4 vejce
  • 2 lžíce sádla
  • 3 lžíce plnotučné hořčice
  • 3 ks cibule
  • 500 g rýže
  • sůl a pepř

Postup:

Plátky masa naklepejte, osolte, opepřete a z jedné strany namažte plnotučnou hořčicí. Vložte 1/4 buřtu, 1/4 vejce uvařeného natvrdo, plátek okurky, plátek cibule a malý plátek špeku. 

Maso zabalte do rolády a zavažte provázkem tak, aby se nerozbalilo. Rolády zprudka orestujte na sádle ze všech stran, aby se maso zatáhlo. Pak je vyjměte a ve výpeku opečte vše zbylé: nadrobno nasekanou cibuli a špek, na kostičky nakrájené buřty, okurky a vajíčko.

Vše orestujte, přidejte koření, hořčici a podlijte vývarem. Do hrnce vraťte „ptáčky“, přiklopte a pečte je asi 2 hodiny při 180 °C, podle potřeby podlévejte. Dochuťte solí a pepřem. Podávejte s vařenou rýží.

Pokud se vám nechce motat s roládkami, připravte si „rozlétaného ptáčka“. Maso upečte, výpek zahustěte a přidejte nakrájené vejce, okurku a buřty.

 

Tento recept pro vás připravil časopis F.O.O.D. 

Témata: Recepty, Jídelníček, jídlo, Rodina, Vaření pro rodinu, Časopis F.O.O.D., Vaření, Ptáček, Cibule, Rýže, Buřt, Česká klasika, Vejce, Klasika, Okurka, Hovězí
Mohlo by vás zajímat
Co jste možná nevěděli o spánku miminek? Tady je 10 chytrých tipů, aby děťátko dobře spalo
redakce
Miminko