Maminka.czRecepty

RECEPT: Hříšně dobré čokoládové brownies, které nadchne celou rodinu

len 28.  1.  2023
Brownies, také chocolate brownies či Boston brownies, je esencí amerického sladkého pečení. Na povrchu hladké, lesklé, s lehce popraskaným povrchem, v samém středu ale hutně mazlavé, jakoby nedopečené. Přesně takové by mělo být správně připravené brownies a přesně takové vytvoříte podle našeho receptu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Původní receptura tohoto kakaovo-čokoládového moučníku byla složitější, než jak ji známe dnes. Počítala s ořechy a meruňkovým glazé. Vznik brownies se datuje do roku 1893 a připisuje se cukráři hotelu Palmer House v Chicagu. Měl připravit dezert pro návštěvnice světové výstavy a zadání znělo: „Něco jako dort, ale aby se to vešlo do krabiček.“ Poprvé vyšel recept na brownies v kuchařce bostonské kulinární školy od Fannie Farmer, ale i ten se ještě dost lišil od toho, jak brownies známe dnes – místo čokolády se tu používala melasa. Receptura s vysokým podílem čokolády se pak ustálila někdy začátkem 20. století.

Suroviny:

200 g hořké čokolády (alespoň 60%)
250 g másla + na vymazání formy
4 vejce
300 g třtinového cukru
180 g hladké mouky
40 g kakaa holandského + na poprášení
1 lžička prášku do pečiva

Postup:

  1. Čokoládu nalámejte do kovové či skleněné mísy a přidejte máslo pokrájené na kousky. Mísu posaďte na kastrol s vroucí vodou a čokoládu nechte rozpustit.
  2. Do mísy robotu rozklepněte vejce, přidejte cukr a vše umíchejte. Směs nemusíte dlouho šlehat, stačí, když se ingredience dobře spojí. Do vaječné směsi prosejte mouku, kakao a prášek do pečiva. Promíchejte a nakonec vlijte rozpuštěnou čokoládu s máslem.
  3. Formu lehce vymažte máslem a vyložte pečicím papírem, vlijte těsto a pečte v troubě předehřáté na 160 °C asi 40 minut. Těsto musí působit lehce nedopečeně, na špejli zapíchnuté do těsta by měly ulpívat mazlavé drobečky. 
  4. Brownies nechte zcela vychladnout, poté krájejte na čtverce a posypte kakaem.

co byste měli vědět a co by se mohlo pokazit?

SPRÁVNÉ BROWNIES musí mít hladký, lesklý a lehce popraskaný povrch, v samém středu by mělo být hutně mazlavé, jakoby nedopečené, zkrátka měla by se tu naplno projevit původní konzistence másla a čokolády. Brownies je tedy křupavé, vláčné a mazlavé zároveň, správná textura se projevuje i na chuti.

ZÁKLADEM ÚSPĚCHU jsou kvalitní suroviny, nešetřete na čokoládě ani na kakau.

POKUD BROWNIES POSTRÁDÁ MAZLAVÝ STŘED, buď jste přidali příliš mouky, nebo jste ho pekli moc dlouho, případně při vysoké teplotě.

HODNĚ TUKU způsobí gumovou konzistenci, příliš vajec se postará o nepříjemnou texturu – a nezkoušejte recept pouze se žloutky, výsledek bude suchý a drolivý. Nesnažte se šetřit ani na cukru, dezert by byl příliš hořký a opět suchý.

PO VYTAŽENÍ Z TROUBY nechte brownies dojít ve formě, teprve když zcela vychladne, ho vyndejte a krájejte. Mazlavý vnitřek potřebuje ztuhnout, pokud mu to nedopřejete, nepůjde vaše dílo dobře krájet, bude se drolit a patlat.


Recept pro vás připravil časopis F.O.O.D.

Témata: Recepty, Výživa a stravování, Rodina, Časopis F.O.O.D., Vaření, Dětský jídelníček, Děti a jídlo, Cukr, Vaření pro rodinu, suroviny, inspirace, pečení, Kakao, Čokoláda,, Recept, Máslo, Čokoláda, Chicago, Esence, Povrch, Konzistence, Čok, Vejce