Maminka.czRecepty

RECEPT: Hrstková polévka. Sytá dobrota plná vitamínů

Simona Formánková 16.  9.  2021
Hutné polévky jsou v nadcházejících podzimních dnech velmi oblíbené. Nejenže skvěle zasytí, ale také zahřejí. Hrstková polévka z luštěnin, obilovin a zeleniny je navíc plná vitamínů, které se v období viróz budou hodit.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Milovali ji už naši předci. A moc dobře věděli proč. Je rozmanitá, barevná a plná rostlinných bílkovin. Rozhodně si na ní pochutná celá rodina.

Suroviny:

  • 1 hrst červených fazolí
  • 1 hrst ječných krup
  • 1 větší cibule
  • 3 mrkve
  • 1 kořenová petržel
  • 1 hrst jemných ovesných vloček
  • 1 hrst hnědé čočky
  • 1 l zeleninového nebo masového vývaru
  • 1 hrst mraženého hrášku
  • slunečnicový olej
  • bobkový list
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžičky majoránky
  • sůl a mletý pepř

Postup:

Den předem dejte do misky fazole a kroupy, zalijte je studenou vodou a nechte do druhého dne nabobtnat. Nenechávejte mísu na příliš teplém místě, směs by mohla začít kvasit. 

Očistěte zeleninu, cibuli pokrájejte nadrobno, mrkev a petržel na kolečka. Cibuli zpěňte na troše oleje a pár minut restujte, přidejte zeleninu, bobkové listy a opět pár minut restujte. Slijte namočené fazole s kroupami, propláchněte je a přidejte do hrnce spolu s ovesnými vločkami a čočkou. Krátce orestujte a zalijte vývarem. Přiveďte k varu a vařte do změknutí, 15 až 20 minut.

Luštěniny by neměly být rozvařené, ale tak akorát na skus. Přidejte povolený hrášek a už jen přiveďte k varu a ztlumte plamen. Nakonec přidejte utřený česnek a polévku dochuťte solí, pepřem a sušenou majoránkou. Porce na talířích ještě ozdobte petrželkou. 

Místo mraženého hrášku klidně použijte hrách sušený, ten namočte spolu s fazolemi a kroupami.

Recept pro vás připravil časopis F.O.O.D. 

Témata: Recepty, Jídelníček, jídlo, Vaření, Děti a jídlo, Vaření pro rodinu, polévka, Major, Kroupa, Dobrota, Hrst, Vít, Luštěnina, Hrášek, Fazole, Vitamín, Zelenina