Maminka.czRecepty

RECEPT: Jablečný štrúdl. Tradiční tažený moučník, se kterým zabodujete u celé rodiny

vas 30.  8.  2024
Jablečný štrúdl je klasika, která nikdy nezklame. Tažený závin plný sladkých jablek, rozinek a skořice se stane hvězdou každé rodinné oslavy či odpolední kávy. Připravte si ho podle ověřeného receptu a potěšte své blízké lahodnou domácí dobrotou.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Tažený jablečný štrúdl

2 záviny příprava: 30 minut + pečení

Suroviny: 

  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 1 vejce
  • 1 lžíce octa
  • špetka soli
  • 300 g hladké mouky
  • 100 g másla na pokapání

Náplň:

  • strouhanka
  • 8 středně velkých jablek
  • krupicový cukr
  • 2 hrsti rozinek
  • mletá skořice

Postup: V hrnku rozmíchejte olej, vejce, ocet a 125 ml vlažné vody. Na vál nasypte mouku, udělejte v ní důlek, vlijte vaječnou směs a promíchejte. Rukama vypracujte vláčné a pružné těsto. Posaďte ho na pomoučené prkénko, přiklopte nahřátým hrncem a nechte 30 minut odpočívat. Pomoučňete si čistou utěrku. Vezměte půlku těsta a buď ho rovnou vytahujte přes klouby ruky do velké tenké placky, nebo ho nejprve válečkem vyválejte a až poté klouby prstů vytahujte do potřebné síly. Těsto by mělo být tak tenké, že je přes něj vidět vzorek utěrky. Pokud se hodně trhá, nahřejte znovu hrnec a nechte těsto prohřát. Jestliže ale protrhnete pár dírek, nevadí, můžete je zalepit kouskem těsta. Těsto položte na utěrku a celou plochu pokapejte rozpuštěným máslem. Na polovinu navršte náplň: slabou vrstvu strouhanky, nastrouhaná jablka, cukr (není ale nutný), poklaďte rozinkami (mohou být předem namočené do tuzemáku) a znovu náplň pokapejte máslem. Placku začněte pomocí utěrky od kraje s náplní rolovat. Pomocí utěrky také překlopte hotový závin na plech vyložený pečicím papírem. Konce zamáčkněte a složte pod závin. Potřete ho rozpuštěným máslem a upečte dozlatova v troubě rozehřáté na 160–180 °C, 20–30 minut. Po upečení ještě potřete máslem, aby kůrka změkla, a pocukrujte.


TIP: Cukr v náplni můžete vynechat. Když máte sladká jablka, přidáte rozinky a povrch zasněžíte cukrem, docela to stačí.

Recept: časopis F.O.O.D. 

Nebo si připravte banánovou bábovku podle videa.

Témata: Recepty, Rodina, inspirace, Časopis F.O.O.D., vůně, Vaření pro rodinu, suroviny, pečení, dezert, pečení s dětmi, Těsto, Skořice, Náplň, Jablka, Rozinka, Máslo, Recept, Moučník, Štrúdl

Video