Maminka.czRecepty

RECEPT: Jahodový Eton Mess. Pokušení se smetanou a pusinkami ve skleničce

Simona Procházková 9.  6.  2023
Tento smetanový dezert s rozdrcenými sněhovými pusinkami a čerstvými jahodami je sázkou na jistotu a nadchne všechny mlsné jazýčky. Zkuste kromě tradiční bublaniny nebo řezů na plech trochu neobvyklou jahodovou variaci dezertu. Rozhodně nebudete litovat.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Suroviny:

2 bílky

120 g moučkového cukru

500 g čerstvých jahod

420 ml smetany ke šlehání s vyšším obsahem tuku, 40 % a výše

1 lžíce moučkového cukru

Klepněte pro větší obrázek

Postup:

Troubu si rozehřejte na 120°C (horkovzdušnou na 100°C, plynovou na 1. stupeň) a připravte si velký plech na pečení s pergamenovým papírem. V pečlivě umyté a odmaštěné misce elektrickým šlehačem nebo pomocí stolního mixéru našlehejte dotuha vaječné bílky. Správnou konzistenci poznáte tak, že sníh bude tvořit špičky. Pak natřikrát přidejte cukr a vždy sníh zase vyšlehejte dotuha.

Lžící na plech tvořte hromádky, které nechte ve spodní části trouby sušit asi hodinu až hodinu a čtvrt, dokud pusinky nebudou zcela tvrdé a nedají se z papíru snadno sundat. Hotové nechte vychladnout.

Jahody omyjte a očistěte. Asi třetinu jich rozmixujte na jemné pyré. Zbývající jahody rozkrájejte. Ve velké míse si dotuha vyšlehejte šlehačku se lžící moučkového cukru. Pusinky rozdrťte nahrubo a začněte vrstvit dezert.

Na dno sklenice nasypte vrstvu rozdrcených pusinek, přidejte trochu čerstvých jahod, část ušlehané šlehačky a vše zalijte trochou jahodového pyré. Postup s pusinkami a šlehačkou ještě jednou zopakujte. Nakonec povrch posypte zbývající pusinkovou drtí a pocákejte jahodovým pyré. Dozdobte čerstvou jahodou.

Zdroj: recepty.cz

VIDEO: Jahodová domácí marmeláda

Témata: Recepty, Cukr, Děti a jídlo, dezert, pečení, suroviny, vůně, inspirace, pečení s dětmi, Jahody, Pokušení, Sklenička, Recept, Smetana, Plech