Maminka.czRecepty

RECEPT: Jako hlavní chod bude hubník za hubičku!

len 24.  12.  2022
RECEPT: Jako hlavní chod bude hubník za hubičku! | Albert supermarket
Staročeského kubu určitě znáte. Ale slyšeli jste o hubníku neboli houbovci, zřejmě nejlevnějším svátečním jídle vůbec? V obyčejných rodinách to býval hlavní vánoční chod.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

V chudých horských oblastech, zejména v Krkonoších, Jizerkách, ale i na Šumavě, si o bramborovém salátu mohli nechat tak leda zdát. Jedlo se to, co rostlo okolo – a toho nebylo právě mnoho. Přesto z toho dokázaly šikovné hospodyňky vykouzlit chutné pokrmy. Jako právě hubník čili houbovec.

My jsme vyzkoušeli výborný recept z časopisu supermarketu Albert, ale krajových variant je povícero. Chutná teplý i studený, zajímavý je například se salátem z kysaného zelí. 

A pokud by to na vás bylo moc "chudé", přidejte třeba uzené maso nakrájené na kostky.

Podkrkonošský hubník

Klepněte pro větší obrázek

Suroviny:

60 g  sušených hub
6 housek
1/4 l mléka
2  vejce
60 g hrubé krupice
sůl a pepř
1 cibule
3 lžíce sádla nebo oleje

Postup:

  1. Uvařte houby, sceďte je a po vychladnutí pokrájejte na menší kousky. Předehřejte troubu na 200 °C.
  2. Housky rozkrájejte na kostičky. V mléce rozšlehejte vejce, nalijte na pokrájené housky a nechte rozmočit. Poté směs rozmíchejte na kaši, přidejte hrubou krupici, houby, sůl, pepř a osmahnutou cibulku. Důkladně promíchejte, pro dosažení tekuté konzistence přilijte trošku mléka.
  3. Pekáč o rozměrech zhruba 40×20 cm vymažte sádlem nebo olejem a nechte ho v troubě rozpálit. Poté do něj vlijte těsto a pečte 30 minut nebo dozlatova.
Témata: Recepty, Rodina, jídlo, Vánoce, Vaření pro rodinu, Jak ušetřit, Krkonoše, Mléko, Konzistence, Chod, Jizerka, Houska, Šumava, Recept, Hlavní chod