Maminka.czRecepty

Kaldoun s játrovými knedlíčky: Klasika, která na svatomartinské tabuli rozhodně nesmí chybět

Simona Formánková 6.  11.  2024
Drůbeží kaldoun je vynikající polévka, díky které zpracujete veškeré zbytky ze svatomartinské pečínky. Jde o pokrm, který si vychutnáte v chladných sychravých dnech, protože skvěle zahřeje a dokonale zasytí.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Kaldoun je tradiční polévka, kterou lze podávat zahuštěnou nebo jako klasický vývar. V obou případech jde o ideální zimní pokrm. Zužitkují se všechny zbytky a s pořádnou porcí zeleniny vytvoříte naprosto skvělý nedělní oběd.

Suroviny:

  • 2 lžíce másla
  • celer
  • sůl
  • 2 mrkve
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 petržel
  • pepř mletý
  • hrst jemně nasekané hladkolisté petrželky
  • 1 šalotka
  • 1 l kachního/husího vývaru
  • 2 hrsti vaječných nudlí
  • 200 g vařených drůbků z vývaru

Knedlíčky

  • sůl
  • 1 hrst sušené majoránky
  • 6 lžic strouhanky
  • mletý pepř
  • nasekaná petrželka
  • 200 g kachních jater

Postup:

Šalotku nasekejte nadrobno a nechte ji na másle zesklovatět. Přidejte na malé kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu, orestujte ji dozlatova, zaprašte moukou a usmažte světlou jíšku. Zalijte vývarem a minimálně 20 minut povařte. Poté přidejte drobně nakrájené droby, petrželku a uvařené nudličky.

Osolte a opepřete, podávejte s knedlíčky. Na přípravu knedlíčků rozmixujte játra, vmíchejte drcený česnek, bylinky, osolte a opepřete. Postupně přidávejte strouhanku – jen tolik, aby knedlíčky šly formovat. Uvařte je ve vroucí vodě a vložte do kaldounu. 

Tento recept pro vás připravil časopis F.O.O.D.

Milují vaše děti trdelník? Upečte jim ho doma za zlomek ceny
Snídaně pro těhotné. Je libo tousty, pohankovou kaši nebo palačinky s pomerančem?
Sladké hříchy bez výčitek: Pečené ovoce nebo malinový trhanec
Témata: Recepty, Jídelníček, jídlo, Vaření, Vaření pro rodinu, polévka, Tabu, Tabule, Vývar, Petrželka, Recept, Klasika, Sůl, Knedlíček, Maxim, Pepř, Máslo, Drůbež, Pokrm