Maminka.czRecepty

Kaldoun s játrovými knedlíčky: Klasika, která na svatomartinské tabuli rozhodně nesmí chybět

Simona Formánková 11.  11.  2022
Drůbeží kaldoun je vynikající polévka, díky které zpracujete veškeré zbytky ze svatomartinské pečínky. Jde o pokrm, který si vychutnáte v chladných sychravých dnech, protože skvěle zahřeje a dokonale zasytí.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Kaldoun je tradiční polévka, kterou lze podávat zahuštěnou nebo jako klasický vývar. V obou případech jde o ideální zimní pokrm. Zužitkují se všechny zbytky a s pořádnou porcí zeleniny vytvoříte naprosto skvělý nedělní oběd.

Suroviny:

  • 2 lžíce másla
  • celer
  • sůl
  • 2 mrkve
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 petržel
  • pepř mletý
  • hrst jemně nasekané hladkolisté petrželky
  • 1 šalotka
  • 1 l kachního/husího vývaru
  • 2 hrsti vaječných nudlí
  • 200 g vařených drůbků z vývaru

Knedlíčky

  • sůl
  • 1 hrst sušené majoránky
  • 6 lžic strouhanky
  • mletý pepř
  • nasekaná petrželka
  • 200 g kachních jater

Postup:

Šalotku nasekejte nadrobno a nechte ji na másle zesklovatět. Přidejte na malé kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu, orestujte ji dozlatova, zaprašte moukou a usmažte světlou jíšku. Zalijte vývarem a minimálně 20 minut povařte. Poté přidejte drobně nakrájené droby, petrželku a uvařené nudličky.

Osolte a opepřete, podávejte s knedlíčky. Na přípravu knedlíčků rozmixujte játra, vmíchejte drcený česnek, bylinky, osolte a opepřete. Postupně přidávejte strouhanku – jen tolik, aby knedlíčky šly formovat. Uvařte je ve vroucí vodě a vložte do kaldounu. 

Tento recept pro vás připravil časopis F.O.O.D.

Témata: Recepty, Jídelníček, jídlo, Vaření, Vaření pro rodinu, Tabu, Recept, Pepř, Pokrm, Petrželka, Klasika, Knedlíček, Polévka, Maxim, Drůbež, Tabule, Sůl, Máslo, Vývar