Maminka.czRecepty

RECEPT: Kapustičky bodují! Zapečené s medem a slaninou si je zamilujete

Simona Formánková 15.  9.  2021
Růžičková kapusta nepatří mezi zeleninové favority. Přesto věřte, že v kombinaci s vhodnými surovinami a s trochou péče s ní dokážete zázraky. Zapečená s horou slaniny a medu přiláká celou vaši rodinu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Růžičková kapusta je levná, snadno dostupná a dobře se s ní pracuje. Její velkou nevýhodou je, že při dlouhé úpravě je cítit nepříjemná sirná vůně, která si srdce strávníků rozhodně nezíská. Tento recept je však důkazem, že při správném postupu si najde čestné místo ve vašem jídelníčku. 

Suroviny:

  • 300 g růžičkové kapusty
  • 80 g anglické slaniny
  • Menší cibule
  • 10 g másla
  • 4 větvičky tymiánu
  • ¼ lžičky celého kmínu
  • Špetka římského kmínu (možno vynechat)
  • Lžíce medu
  • Šťáva z ½ citronu
  • Cca 100 ml vody
  • Sůl
  • K servírování pološtiepok na gril připravený na pánvi a čerstvě mletý pepř

Postup:

Slaninu nakrájejte na silnější nudličky a vhoďte na ještě studenou pánev, aby se postupným zahříváním lépe vypékal tuk. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Pokud slanina nepustí mnoho tuku, přidejte máslo a restujte spolu se slaninou a snítkou tymiánu. Posypte kmínem, případně i římským kmínem. 

Každé kapustičce uřízněte kousek suchého košťálu ve spodní části. Spolu s ním odpadnou i vnější lístky, které už nejsou do tohoto receptu vhodné. Kapustičky překrojte napůl a poté na nudličky. Ke slanině a cibuli přidejte med, zakápněte citronovou šťávou, rozmíchejte a nechte zkaramelizovat. 

Směs v pánvi podlijte vodou a přisypte nakrájenou kapustu. Posolte, ale nemíchejte a přiklopte poklicí. Duste zhruba 8–10 minut, aby byly kapustičky na skus. Teprve po uvaření promíchejte, ochutnejte a případně ještě dochuťte. Vytáhněte tymián a servírujte. Ideálně se hodí k vepřovému masu nebo grilovacímu sýru. 

Témata: Recepty, Rodina, Jídelníček, Děti a jídlo, jídlo, Vaření, Video recept, Vaření pro rodinu, Mall.tv, Špetka římského kmínu, Surovina, Růžičková kapusta, Košťál, Sla, Máslo, Recept, Kmín, Tymián, Med, Malá cibule, Slanina, Pánev