[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Růžičková kapusta je levná, snadno dostupná a dobře se s ní pracuje. Její velkou nevýhodou je, že při dlouhé úpravě je cítit nepříjemná sirná vůně, která si srdce strávníků rozhodně nezíská. Tento recept je však důkazem, že při správném postupu si najde čestné místo ve vašem jídelníčku.
Suroviny:
Postup:
Slaninu nakrájejte na silnější nudličky a vhoďte na ještě studenou pánev, aby se postupným zahříváním lépe vypékal tuk. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Pokud slanina nepustí mnoho tuku, přidejte máslo a restujte spolu se slaninou a snítkou tymiánu. Posypte kmínem, případně i římským kmínem.
Každé kapustičce uřízněte kousek suchého košťálu ve spodní části. Spolu s ním odpadnou i vnější lístky, které už nejsou do tohoto receptu vhodné. Kapustičky překrojte napůl a poté na nudličky. Ke slanině a cibuli přidejte med, zakápněte citronovou šťávou, rozmíchejte a nechte zkaramelizovat.
Směs v pánvi podlijte vodou a přisypte nakrájenou kapustu. Posolte, ale nemíchejte a přiklopte poklicí. Duste zhruba 8–10 minut, aby byly kapustičky na skus. Teprve po uvaření promíchejte, ochutnejte a případně ještě dochuťte. Vytáhněte tymián a servírujte. Ideálně se hodí k vepřovému masu nebo grilovacímu sýru.