Maminka.czRecepty

RECEPT: Kefírová buchta s jablky a čokoládou

vas 13.  4.  2024
Přemýšlíte, co upéct o víkendu? Tahle rychlá a snadná buchta na plech je ideální volbou. Díky kefíru je lehká a nadýchaná. A jestli chcete zdravější variantu, použijte celozrnnou špaldovou mouku, jak je uvedeno v receptu. Přípravu hravě zvládnete i s dětmi.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

PŘÍPRAVA: 15 minut + 35 minut pečení

Ingredience na 1 menší pekáč

  • 3 větší jablka
  • 2 ,5 hrnku celozrnné špaldové mouky
  • 1 ,5 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička sody na pečení
  • 3 vejce
  • 5 lžic třtinového cukru
  • ¾ hrnku kefíru
  •  80 g hořké čokolády

Postup

Troubu předehřejte na 180 °C. Mezitím oloupejte jablka a nastrouhejte je z větší části na jemném struhadle, menší část můžete nastrouhat na hrubším struhadle.
V misce smíchejte prosátou mouku, prášek do pečiva a sodu.
Ve větší míse vyšlehejte vejce s cukrem do nadýchané pěny, přidejte kefír a ještě krátce prošlehejte. Nakonec přisypte nastrouhaná jablka i se šťávou a už jen ručně opatrně zapracujte mouku, aby našlehaná vejce nespadla.
Do hotového těsta vmíchejte ¾ množství nasekané čokolády a přemístěte do zapékací
misky nebo menšího hlubšího pekáčku vyloženého pečicím papírem. Povrch posypejte zbytkem čokoládových kousků a pečte asi 35 minut. Testujte špejlí. Po vychladnutí podle chuti můžete posypat moučkovým cukrem. 

Tip: Pokud chcete řezy celé čokoládové, použijte pouze jeden a půl hrnku mouky a čtvrt hrnku nahraďte pravým kakaem.

Recept: časopis FOOD

VIDEO:  Co je to vodní kefír? Ideální a zdravá perlivá limonáda

Témata: Recepty, Vaření pro rodinu, dezert, pečení, pečení s dětmi, Recept, Plech, Mouka, Vejce, Volby, Čokoláda, Kefír, Buchta, Jablka