Maminka.czRecepty

RECEPT: Kotlety plněné kysaným zelím se slaninou

Simona Formánková 25.  3.  2024
Blahodárné účinky kysaného zelí jsou známé už po mnoho staletí. Kdy jindy si dopřát pořádnou dávku vitaminů než teď? V kombinaci s dokonale upečenými kotletami a slaninou si dopřejete perfektní oběd.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pokud přemýšlíte, čím o víkendu pohostíte rodinu, je tento recept skvělým tipem. Kotlety si nejvíce vychutnáte s bramborami pečenými na plátky. Navíc díky kysanému zelí dodáte svému tělu tolik potřebné vitaminy. Hlavně vitamin C, který upevňuje imunitu.

Suroviny:

  • 2 ks cibule
  • 750 g brambor
  • 100 g anglické slaniny
  • 300 g kysaného zelí
  • špetka mletého kmínu
  • 150 g uzeného špeku
  • 1,5 kg kotlet s kostí
  • lžička cukru krupice
  • sůl
  • mletý pepř

Postup:

Uzený špek nakrájejte na kostičky, 50 g si dejte stranou, zbytek vsypte do kastrolu. Cibuli nakrájejte nadrobno a přidejte do kastrolu. Restujte, dokud slanina nepustí tuk a cibule lehce nezezlátne. Ochuťte kmínem a promíchejte. Vmíchejte kysané zelí i s nálevem. Ochuťte cukrem a solí a na mírném ohni vyduste vodu. Pak nechte zchladnout.

Kotletu s kostí v celku rozdělte na 5 silných plátků. Prořízněte je ke kosti tak, aby vznikly kapsy. Ty naplňte zelím a spíchněte špejlemi nebo jehlami. V pekáči orestujte zbylou nakrájenou slaninu. Pak na ni naskládejte naplněné kotlety. Podlijte asi 100 ml vody. Pečte v troubě při 170 °C asi 30 minut. Pak zvyšte teplotu na 190 °C a pečte dalších 15 minut.

Brambory pečlivě omyjte a nakrájejte je na tenké plátky. Cibuli nakrájejte na kolečka, anglickou slaninu na drobné kostičky. Do velké pánve vsypte slaninu a restujte ji, až trochu pustí tuk. Pak přidejte cibuli s bramborami, osolte, opepřete a na mírném ohni vše doměkka opečte.

Zdroj: časopis F.O.O.D.

Témata: Recepty, Jídelníček, jídlo, Vaření, Cukr, Vaření pro rodinu, Chuť, oběd, Kmín, Slanina, Pořádná dávka, Recept, DAV, Zelí, Kotlet, Vitamín k, Anglická slanina, Cibule, Vít, Brambory, Vitamín, Kotleta, Kysané zelí