Maminka.czRecepty

RECEPT: Křehké išelské cukroví. Čokoládová klasika české vánoční tabule

Simona Formánková 11.  12.  2021
Pokud v těchto dnech přemýšlíte, co budete o víkendu vařit nebo péct, pravděpodobně vás jako první napadne - cukroví! A není se čemu divit, do Vánoc zbývá už jenom pár dní. My pro vás navíc máme tip na dokonalé dortíčky, které ze sváteční tabule zmizí jako první.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Milovníci kakaa a čokolády by tento recept rozhodně neměli přehlédnout. Talentovaná cukrářka Holka z cukru vás naučí, jak připravit to nejlepší cukroví s dvojitou náplní a vlašským ořechem navrchu. 

Suroviny:

Těsto:

  • 210 g hladké mouky + na podsypání
  • 40 g mletých mandlí
  • mletá skořice
  • citronová kůra
  • 70 g moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • 30 g kakaa
  • 160 g másla

Náplň:

  • 250 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • rum
  • 100 g mletých pražených lískových oříšků
  • rybízová marmeláda

Poleva:

  • 100 g čokolády na vaření
  • 40 g ztuženého tuku

Dohotovení:

  • oříšky nebo mandle na ozdobu

Postup:

Do mísy robotu nasypte odváženou mouku, kakao, mleté mandle a cukr. Směs ochuťte citronovou kůrou a skořicí, nakonec přidejte žloutky a máslo pokojové teploty. Vypracujte hladké soudržné těsto. Zformuje ho do válečku, zabalte do potravinářské fólie a nechte odležet ideálně do druhého dne v chladničce.

Na náplň dejte do mísy robotu cukr, změklé máslo a rum. Společně ušlehejte dohladka. Do krému nakonec vmíchejte mleté oříšky.

Odleželé těsto lehce podsypte hladkou moukou a rozválejte na plát silný 3 mm. Pomocí vykrajovátek připravte libovolné tvary a rozložte je na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v troubě předehřáté na 170 °C asi 7 minut. Nechte vychladnout.

Polovinu upečeného cukroví otočte rubovou stranou nahoru a po jeho obvodu nastříkejte pomocí cukrářského sáčku máslový krém. Středy vyplňte marmeládou. Náplň nakonec přiklopte zbylými kusy a cukroví nechte zatuhnout v chladničce.    

Vrchní část ztuhlého cukroví potáhněte čokoládovou polevou a ozdobte mandlemi nebo ořechy. Nechte opět zatuhnout. Išelské cukroví je nejlepší, když se nechá aspoň týden rozležet.

Tento recept pro vás připravil web recepty.cz

Témata: Recepty, Video, Cukroví, Video recept, Vánoce, Cukr, Vánoce 2021, Kakao, Tabu, cukrářka, Oříšek, Čokoláda, Tabule, Máslo, Mandle, Rybíz, Recept, Náplň
Mohlo by vás zajímat