Maminka.czRecepty

RECEPT: Kuře na houbách z jednoho hrnce. Snadná rychlá dobrota

Simona Formánková 17.  9.  2021
Ať už máte čerstvé houby z letošní sezóny nebo jen potřebujete zpracovat zásoby z loňska, v tomto jídle si na nich zaručeně pochutnáte. Následující recept je snadný na přípravu a díky vaření všech surovin v jednom hrnci také rychle hotový.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jen málokdo asi rád tráví hodiny a hodiny přípravou oběda. Zkuste tentokrát přihodit brambory k masu a nechat vše vařit v jednom hrnci. Chutě a vůně jednotlivých surovin se skvěle prolnou a vy si na výsledném jídle dokonale pochutnáte. 

Suroviny:

  • 4 kuřecí stehna
  • 250 g žampionů
  • 2 hrsti sušených lesních hub 
  • 4 menší cibule
  • sádlo
  • sůl
  • drcený kmín
  • houbové koření
  • olivový olej
  • hladká mouka
  • snítka rozmarýnu
  • 3 bobkové listy
  • 1 dcl bílého vína
  • 10 ks menších brambor
  • voda/vývar na dolití

Postup:

Do pánve vhodíme kousek sádla, necháme rozehřát a vhodíme na čtvrtky nakrájené žampiony. Důležité je s houbami nemíchat, aby se dostatečně orestovaly. Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Houby prohodíme lehce na pánvi, aby se nepřipalovaly a necháme dál restovat. Ve chvíli, kdy budou orestované alespoň ze 2 stran, můžeme osolit. 

Do pánve přihodíme nakrájenou cibuli, případně ještě trochu sádla, posypeme drceným kmínem a za občasného míchání necháme cibuli zezlátnout. Kuřecí stehna posypeme houbovým kořením, zakápneme olivovým olejem, osolíme a rukama pořádně propracujeme, aby se koření dostalo na celý povrch. 

Z předem namočených hub vymačkáme vodu a nakrájíme na užší proužky. Směs v pánvi poprášíme moukou, promícháme a zarestujeme. Přidáme snítku rozmarýnu, bobkový list, zalijeme trochou bílého vína a necháme vyvařit alkohol. Přidáme nakrájené proužky hub. 

Brambory omyjeme, větší rozkrojíme napůl a přidáme také do pánve. Navrch vložíme kuřecí stehna a zalijeme vodou z naložených hub. Pokud by tekutiny v pánvi bylo málo, dolijeme vodou nebo vývarem. Nakonec přiklopíme pokličkou a necháme dusit. Můžeme buď klasicky na plotně na mírném ohni a na posledních pár minut dát dopéct kůži z kuřete pod grilem v troubě, nebo vložíme na 45 minut péct s pokličkou do trouby a na posledních pár minut odkryjeme. 

Témata: Recepty, jídlo, Vaření, Video recept, Vaření pro rodinu, Mall.tv, Hrnec, Houby, Recept, Cibule, Dobrota, Pánev, Snítka, Kuře, Sádlo