[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Smetanu v tomto receptu nahrazuje čerstvý sýr, krásnou barvu omáčce dodává čerstvá červená paprika a špenátové noky z tvarohu si okamžitě zamiluje celá rodina.
1 cibuli
1 červenou papriku
3 kuřecí stehenní řízky
1 lžíci másla
1 lžíci mleté sladké papriky
700 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
200 g čerstvého sýra (lučina, žervé)
sůl a mletý pepř
Na špenátové noky:
200 g baby špenátu
1 hrst hladkolisté petržele
1 stroužek česneku
140 g odtučněného tvarohu
85 g hladké mouky
2 vejce
sůl
Cibuli a papriku očistěte a pokrájejte na kostičky. Maso osolte a opepřete. V kastrolu se silným dnem rozehřejte máslo a opečte na něm maso, z každé strany asi 3 minuty.
Maso vyndejte na talíř, do výpeku vhoďte cibuli a orestujte ji dorůžova. Přidejte papriku a restujte další 3 minuty. Nyní přisypte sladkou mletou papriku a promíchejte. Po minutě vraťte do kastrolu maso, zalijte vývarem a duste při mírné teplotě 20 minut.
Maso opět vyjměte z kastrolu a omáčku rozmixujte dohladka. Přidejte lučinu a metlou rozmíchejte na hladký krém. Omáčku ochuťte solí a pepřem, maso pomocí vidliček natrhejte na vlákna a vraťte do omáčky. Podávejte se špenátovými noky.
Špenát v cedníku prolijte horkou vodou. Nechte okapat a rukama z něj ještě vymačkejte přebytečnou vodu. Na prkénku ho nasekejte a dejte do mísy. Přidejte nasekanou petrželku, prolisovaný česnek, tvaroh, mouku a vejce. Vidličkou vše dobře promíchejte.
Vlhkýma rukama tvarujte kuličky velikosti vlašského ořechu a skládejte je na talíř. Na 30 minut je pak dejte vychladit do lednice.
Ve větším hrnci přiveďte k varu osolenou vodu. Vhoďte do ní noky, až vyplavou na povrch, vařte je ještě 1 minutu a poté je ihned vylovte děrovanou naběračkou nebo je opatrně slijte.
Zdroj: časopis F.O.O.D.