Maminka.czRecepty

RECEPT: Kuře na paprice se špenátovými noky. Lehký oběd, který nadchne i nejmenší děti

Simona Procházková 8.  1.  2023
Dochází vám nápady, co připravit rodině k nedělnímu obědu? Kuře na paprice patří k ověřeným "evergreenům" české kuchyně a zbožňují ho malí i velcí. Vyzkoušejte ho v trochu netradiční a odlehčené verzi. 

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Smetanu v tomto receptu nahrazuje čerstvý sýr, krásnou barvu omáčce dodává čerstvá červená paprika a špenátové noky z tvarohu si okamžitě zamiluje celá rodina. 

VIDEO: Jak na to: Karlovarský knedlík

Potřebujete:

1 cibuli

1 červenou papriku

3 kuřecí stehenní řízky

1 lžíci másla

1 lžíci mleté sladké papriky

700 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru

200 g čerstvého sýra (lučina, žervé)

sůl a mletý pepř

Na špenátové noky:

200 g baby špenátu

1 hrst hladkolisté petržele

1 stroužek česneku

140 g odtučněného tvarohu

85 g hladké mouky

2 vejce

sůl

Klepněte pro větší obrázek

Postup:

Cibuli a papriku očistěte a pokrájejte na kostičky. Maso osolte a opepřete. V kastrolu se silným dnem rozehřejte máslo a opečte na něm maso, z každé strany asi 3 minuty.

Maso vyndejte na talíř, do výpeku vhoďte cibuli a orestujte ji dorůžova. Přidejte papriku a restujte další 3 minuty. Nyní přisypte sladkou mletou papriku a promíchejte. Po minutě vraťte do kastrolu maso, zalijte vývarem a duste při mírné teplotě 20 minut.

Maso opět vyjměte z kastrolu a omáčku rozmixujte dohladka. Přidejte lučinu a metlou rozmíchejte na hladký krém. Omáčku ochuťte solí a pepřem, maso pomocí vidliček natrhejte na vlákna a vraťte do omáčky. Podávejte se špenátovými noky.

Špenát v cedníku prolijte horkou vodou. Nechte okapat a rukama z něj ještě vymačkejte přebytečnou vodu. Na prkénku ho nasekejte a dejte do mísy. Přidejte nasekanou petrželku, prolisovaný česnek, tvaroh, mouku a vejce. Vidličkou vše dobře promíchejte.

Vlhkýma rukama tvarujte kuličky velikosti vlašského ořechu a skládejte je na talíř. Na 30 minut je pak dejte vychladit do lednice.

Ve větším hrnci přiveďte k varu osolenou vodu. Vhoďte do ní noky, až vyplavou na povrch, vařte je ještě 1 minutu a poté je ihned vylovte děrovanou naběračkou nebo je opatrně slijte.

Zdroj: časopis F.O.O.D.

Témata: Recepty, Rodina, jídlo, Časopis F.O.O.D., Vaření, Děti a jídlo, Vaření pro rodinu, Nok, Paprika, Kuře, Omáčka, Karlovarský knedlík, Tvaroh, Sůl, Čerstvý sýr, Česká kuchyně, Oběd
Mohlo by vás zajímat
Neuvěřitelné – tahle holčička se narodila přeložená napůl!
len
Kuriozita
Pobuřující a zvrhlé? Nikoli, takhle se vychovávalo za dob našich prababiček. Neuvěřitelné fotografie jsou důkazem!
Mrázková Dita
Retro
Před pěti lety získala titul Nejkrásnější dívka světa. Jak vypadá Anastasiya dnes a čím by chtěla být, až vyroste?
Mrázková Dita
slavné děti
Největší těhotenská bříška ve své přirozenosti. Tyto mámy za ně sklidily obdiv i urážky. A to, světe div se, i od žen!
Mrázková Dita
Těhotenství
GALERIE: Strie vyprávějí příběh: Těchto 15 maminek šlo doslova s kůží na trh
len
Galerie
Porod v detailu a bez příkras. Podívejte se na 102 snímků, které vás ohromí svou krásou i syrovostí
Stöckbauerová Vanda
Galerie
Intimní partie dětí: Přetahovat, nebo nepřetahovat předkožku u chlapečků? A jak na srůsty u holčiček? Poradí dětská uroložka
Láchová Michaela
Zdraví
Máma dvojčat a trojčat: Jsem unavená, chybí mi randění s mým mužem. S pěti dětmi je to sakra těžké, ale my se nedáme!
Mrázková Dita
Kuriozita
Když v 66 letech porodila první dítě, stala se nejstarší matkou na světě. Jak Adriana Iliescu (84 let) žije dnes a proč je na dceru hrdá?
Stöckbauerová Vanda
Zajímavosti