Maminka.czRecepty

RECEPT: Kuře na paprice v netradiční úpravě. Omáčka bez mouky a s pořádnou porcí zeleniny vás dostane!

Simona Formánková 14.  1.  2022
Ať už jste milovníky tohoto jídla nebo jeho zapřísáhlí odpůrci, jedno se mu nedá odepřít - kuře na paprice je klasikou české gastronomie. Chcete vyzkoušet jeho odlehčenou a svěží verzi? Blogerka Koko vám poradí, jak na to!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Kuře na paprice je jedním z těch jídel, která nás provází celým životem. Připravovaly ho naše babičky, maminky a setkávali jsme se s ním i ve školních jídelnách. Pokud se vám jeho tradiční příprava však omrzela, vyzkoušejte jej odlehčit a k sypké paprice přidat i čerstvou. 

Suroviny:

  •  4 ks masa (kuřecí stehna, stehenní řízky, špalíčky nebo paličky – dle chuti)

  • Lžíce olivového oleje

  • 20 g másla

  • 400 g sladkých dlouhých červených paprik

  • 300 g červené cibule

  • 2-3 vrchovaté lžíce mleté směsi divokého koření na zvěřinu

  • 2 bobkové listy

  • 4 listy čerstvé šalvěje (možno vynechat)

  • 2 vrchovaté lžíce mleté lahůdkové papriky

  • Lžička mleté uzené papriky (možno vynechat)

  • 2-3 lžíce cukru

  • 100 ml červeného vína (případně místo toho asi 3 lžíce vinného octa)

  • Cca 500 ml kuřecího vývaru

  • 200-300 ml šlehačky (33 % tuku)

  • Sůl

  • Čerstvě mletý pepř

Postup:

Papriky i cibule očistěte a nakrájejte na větší kousky. Kuřecí okořeňte a lehce osmažte na olivovém oleji. Maso vyndejte a do hrnce přidejte máslo a cibuli. Až cibule místy zezlátne, přidejte i šalvěj, bobkové listy a papriky. Okořeňte i zeleninový základ, přidejte mletou papriku, maličko oslaďte cukrem, zalijte vínem nebo octem, vraťte zpět maso a vše podlijte pocivým kuřecím vývarem. Osolte a vařte dokud nebude maso měkké. Vylovte bobkové listy a zeleninovou omáčku rozmixujte.

Zkontrolujte konzistenci a případně dořeďte vývarem. Pokud si část chcete zamrazit, tak v této fázi odeberte. Přiveďte k varu, přidejte smetanu a dochuťte, doslaďte, dokyselte a máte hotovo! Servírovat můžete buď s napařeným knedlíkem a nebo těstovinami, rýží, kuskusem či bulgurem. 

Témata: Recepty, Jídelníček, jídlo, Vaření, Video recept, Vaření pro rodinu, Mall.tv, školní jídelna, omáčka, Paprika, Mouka, Pořádná porce, Gastronomie, Kuře, KOKO, Výlov, Šleh, Lžíce, Zelenina, Vina