[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Toto tradiční české jídlo je velmi oblíbené pro svoji smetanovou chuť a variabilnost příloh. S knedlíkem? S těstovinami? Vyzkoušejte tentokrát krupicové noky! Rozhodně si je zamilujete.
Suroviny:
Postup:
V širokém kastrolu na másle orestujte dozlatova najemno nakrájenou cibuli. Přidejte kmín a rajčatový protlak. Protlak orestujte, poté přisypte hladkou mouku a vymíchejte hustou jíšku. Přidejte papriku, opět krátce zarestujte a metličkou zašlehejte studený vývar. Dochuťte solí a pepřem.
Na pánvi s olejem dozlatova opečte nasolená kuřecí stehna a vložte je do omáčky. Přihoďte větvičky tymiánu a na mírném plameni duste asi 1 hodinu. Maso vyjměte na prkénko a do omáčky nalijte 200 ml sladké smetany, provařte a vše přes jemný cedník propasírujte.
V průběhu dušení si připravte lehounké krupicové noky. V kastrolu přiveďte k varu mléko s máslem a špetkou soli. Hned vsypte krupici a míchejte, dokud nevznikne jednolitá hmota. Poté, co hmota zchladne, do ní postupně zapracujte 2 vejce, 2 žloutky, špetku soli, muškátový oříšek a polohrubou mouku.
Na závěr zlehka vmíchejte sníh ze 2 zbylých bílků. V hrnci přiveďte k varu osolenou vodu a pomocí haluškového sítka s velkými otvory zavařte noky. Vařte, dokud nevyplavou, asi 1 minutu, a poté je hned slijte a prohoďte s kouskem másla, aby se neslepily.