Maminka.czRecepty

RECEPT: Kuře na paprice. Vyzkoušejte oblíbenou omáčku s jemnými krupicovými noky

Simona Formánková 9.  9.  2021
Existují recepty, které jsou oblíbené u malých i velkých napříč generacemi. Kuře na paprice je jedním z nich. Vyzkoušejte ho tentokrát netradičně a pochutnejte si na smetanové omáčce s jemnými krupicovými noky.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Toto tradiční české jídlo je velmi oblíbené pro svoji smetanovou chuť a variabilnost příloh. S knedlíkem? S těstovinami? Vyzkoušejte tentokrát krupicové noky! Rozhodně si je zamilujete.

Suroviny:

  • 4 kuřecí stehna
  • 50 g másla
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • 2 ks cibule
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce sladké papriky
  • 800 ml drůbežího vývaru
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 4 snítky tymiánu
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • sůl
  • pepř mletý

Postup:

V širokém kastrolu na másle orestujte dozlatova najemno nakrájenou cibuli. Přidejte kmín a rajčatový protlak. Protlak orestujte, poté přisypte hladkou mouku a vymíchejte hustou jíšku. Přidejte papriku, opět krátce zarestujte a metličkou zašlehejte studený vývar. Dochuťte solí a pepřem.

Na pánvi s olejem dozlatova opečte nasolená kuřecí stehna a vložte je do omáčky. Přihoďte větvičky tymiánu a na mírném plameni duste asi 1 hodinu. Maso vyjměte na prkénko a do omáčky nalijte 200 ml sladké smetany, provařte a vše přes jemný cedník propasírujte.

V průběhu dušení si připravte lehounké krupicové noky. V kastrolu přiveďte k varu mléko s máslem a špetkou soli. Hned vsypte krupici a míchejte, dokud nevznikne jednolitá hmota. Poté, co hmota zchladne, do ní postupně zapracujte 2 vejce, 2 žloutky, špetku soli, muškátový oříšek a polohrubou mouku.

Na závěr zlehka vmíchejte sníh ze 2 zbylých bílků. V hrnci přiveďte k varu osolenou vodu a pomocí haluškového sítka s velkými otvory zavařte noky. Vařte, dokud nevyplavou, asi 1 minutu, a poté je hned slijte a prohoďte s kouskem másla, aby se neslepily.

Témata: Recepty, jídlo, Vaření, Vaření pro rodinu, Drůbež, Recept, Kuře, Nok, Smetanová omáčka, Cibule, Sůl, Máslo, Prkénko, Lžíce, Omáčka, Paprika