Maminka.czRecepty

RECEPT: Kuřecí řízek 3x jinak! Vyzkoušejte různé varianty nejoblíbenějšího dětského jídla

Simona Formánková 4.  3.  2022
Pokud se zeptáte dětí, co by si daly k obědu, odpověď kuřecí řízek vás jistě nepřekvapí. V kombinaci s bramborovou kaší patří k stálicím české gastronomie. Připravili jsme pro vás 3 varianty receptů z kuřecího masa, jejichž přípravou potěšíte celou svou rodinu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Kuřecí maso se v české kuchyni těší velké oblibě. Pravděpodobně díky jeho dostupnosti, snadnosti zpracování a přípravy po něm české hospodyňky sahají nejčastěji. Na základě toho je velké množství receptů na jídla, která z něj můžete připravit. Maminky nám však jistě dají za pravdu, že s dětmi je to celkem snadné – kuchyni vládne řízek! Pokud se vám už omrzela klasika, připravili jsme pro vás naše 3 nejoblíbenější řízkové varianty.

VIDEO: Připravte si kuřecí stripsy v sýrovém těstíčku

Kuřecí stripsy se šťouchanými brambory

Malé kousky šťavnatého kuřecího masa obalené v křupavé strouhance jsou oblíbeným jídlem nejen dětských strávníků. Nemusíte se bát, že byste jim však servírovali oběd právě vytažený z přepáleného tuku. Skvělé stripsy se dají upéct i v troubě za použití naprostého minima oleje. V kombinaci s perfektně doladěnými šťouchanými bramborami tak připravíte dokonalé jídlo pro celou rodinu.

Suroviny:

  • 4 ks kuřecích prsou
  • 150 g pravého řeckého jogurtu
  • 500 g brambor varného typu B
  • 2 ks červené cibule
  • 3 plátky toastového chleba
  • olivový olej
  • svazek hladkolisté petrželky
  • 150 g másla + 2 lžíce na kuře
  • sůl, mletý pepř

Postup:

Z kuřecích prsou oddělte malé filetky a maso pokrájejte podélně na 4–5 proužků. Všechno maso dejte do mísy, osolte, opepřete, přidejte jogurt, dobře promíchejte a nechte asi 10 minut odležet při pokojové teplotě.

Mezitím oloupejte brambory, pokrájejte je na kostky a dejte vařit. Cibule pokrájejte na tenké klínky a nechte pomalu restovat na lžíci oleje, průběžně míchejte, cibule by měla změknout a lehce zkaramelizovat.

V mixéru nadrťte toastový chleba na drobky a dejte je do ploché misky. Petrželku nasekejte nadrobno, polovinu přidejte k toastovým drobkům a promíchejte, zbytek si nechte do brambor.

Kousky kuřete obalte v toastové strouhance, naskládejte je na plech vyložený pečicím papírem, zakapejte dvěma lžícemi rozpuštěného másla a dejte péct na 20 minut do trouby předehřáté na 200 °C.

Brambory slijte, rozšťouchejte, promíchejte s nasekanou petrželkou, orestovanou cibulí a pokrájeným máslem. Dobře promíchejte, dochuťte solí a podávejte se stripsy.

Tento recept pro vás připravil časopis F.O.O.D.

Klepněte pro větší obrázek
Témata: Recepty, Časopis F.O.O.D., Vaření, Rodina, Jídelníček, jídlo, Vaření pro rodinu, Děti a jídlo, řízek, Kuřecí maso, Kaše, Bramborová kaše, Máslo, Kuřecí, Brokolicová, Strouhanka, Kyjev, Recept, Brambory