[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Kuřecí maso se v české kuchyni těší velké oblibě. Pravděpodobně díky jeho dostupnosti, snadnosti zpracování a přípravy po něm české hospodyňky sahají nejčastěji. Na základě toho je velké množství receptů na jídla, která z něj můžete připravit. Maminky nám však jistě dají za pravdu, že s dětmi je to celkem snadné – kuchyni vládne řízek! Pokud se vám už omrzela klasika, připravili jsme pro vás naše 3 nejoblíbenější řízkové varianty.
VIDEO: Připravte si kuřecí stripsy v sýrovém těstíčku
Malé kousky šťavnatého kuřecího masa obalené v křupavé strouhance jsou oblíbeným jídlem nejen dětských strávníků. Nemusíte se bát, že byste jim však servírovali oběd právě vytažený z přepáleného tuku. Skvělé stripsy se dají upéct i v troubě za použití naprostého minima oleje. V kombinaci s perfektně doladěnými šťouchanými bramborami tak připravíte dokonalé jídlo pro celou rodinu.
Suroviny:
Postup:
Z kuřecích prsou oddělte malé filetky a maso pokrájejte podélně na 4–5 proužků. Všechno maso dejte do mísy, osolte, opepřete, přidejte jogurt, dobře promíchejte a nechte asi 10 minut odležet při pokojové teplotě.
Mezitím oloupejte brambory, pokrájejte je na kostky a dejte vařit. Cibule pokrájejte na tenké klínky a nechte pomalu restovat na lžíci oleje, průběžně míchejte, cibule by měla změknout a lehce zkaramelizovat.
V mixéru nadrťte toastový chleba na drobky a dejte je do ploché misky. Petrželku nasekejte nadrobno, polovinu přidejte k toastovým drobkům a promíchejte, zbytek si nechte do brambor.
Kousky kuřete obalte v toastové strouhance, naskládejte je na plech vyložený pečicím papírem, zakapejte dvěma lžícemi rozpuštěného másla a dejte péct na 20 minut do trouby předehřáté na 200 °C.
Brambory slijte, rozšťouchejte, promíchejte s nasekanou petrželkou, orestovanou cibulí a pokrájeným máslem. Dobře promíchejte, dochuťte solí a podávejte se stripsy.
Tento recept pro vás připravil časopis F.O.O.D.
Přestože je toto jídlo spjato hlavně s rakouskou metropolí, odkud také pochází, velké oblibě se těší i u nás. Jemně naklepané a dozlatova osmažené telecí maso je prostě vynikající. Obzvlášť když si k němu dáte poctivou bramborovou kaši a ozdobíte ho plátkem citronu.
Maso nakrájejte na plátky silné asi 3 cm. Plátky prořízněte tak, abyste je mohli rozevřít jako knihu. Naklepejte je dotenka a nožem nařízněte blanky na okrajích, aby se řízek během smažení nekroutil.
Maso z obou stran osolte a opepřete. Obalte ho v klasickém trojobalu: nejprve v mouce, poté v rozšlehaných vajíčkách a nakonec ve strouhance, tu zlehka k masu přimáčkněte, aby při smažení neopadávala.
Přepuštěné máslo rozehřejte v pánvi a řízky v něm z obou stran pozvolna smažte dozlatova, asi 3 minuty z každé strany. Hotový řízek položte na papírovou utěrku či ubrousek a odsajte přebytečný tuk. Podávejte s citronem na dochucení a bramborovou kaší.
Na přípravu kaše si oloupejte brambory, pokrájejte je na menší kusy a vařte v osolené vodě 20 minut. Slijte je a rozšťouchejte, pak metličkou rozšlehejte. Mezitím ohřejte smetanu. Do horkých brambor vhoďte máslo a přilévejte smetanu a šlehejte tak dlouho, dokud kaše nebude jemná a hladká. Podávejte ji k řízku přelitou rozpuštěným máslem.
Kuřecí maso pro svou rychlou a snadnou úpravu je také oblíbené při přípravě rolád a různých závitků. Kyjevský řízek je právě jednou z variant. Jedná se o dozlatova osmažený řízek, ve kterém se skrývá máslo ochucené petrželkou, bazalkou, česnekem a špetkou chilli. Vyzkoušejte ho netradičně s kaší z brambor a brokolice.
ochucené máslo
brokolicová kaše
Nejprve připravte máslo. Nasekejte česnek a bylinky na velmi jemno a spolu s chilli a citronovou kůrou zatřete do másla. Máslo vytvarujte do hranolu a nechte ztuhnout, nejlépe v mrazáku.
Maso očistěte, osolte a opepřete. Ostrým tenkým nožem v něm ze strany vytvořte velkou kapsu. Ochucené máslo pokrájejte na čtvrtiny a každou vložte do jedné kapsy. Prsa obtočte slaninou, abyste kapsy uzavřeli. Řízek obalte nejprve v mouce, poté v rozšlehaném osoleném a opepřeném vejci a nakonec ve strouhance.
Troubu rozehřejte na 180 °C. Na pánvi rozpalte olej a řízky na něm opékejte 6 minut z každé strany. Poté je 10 minut dopečte v troubě. Mezitím uvařte oloupané a na kostky nakrájené brambory, asi 15 minut. Brokolici rozeberte na růžičky, vsypte ji do osolené vroucí vody a vařte 5 minut. Slijte a rozmixujte.
K uvařeným a slitým bramborám přidejte máslo a rozmačkejte je na hladkou kaši. Nakonec vmíchejte brokolici. Řízky servírujte s kaší a měsíčkem citronu.