Maminka.czRecepty

RECEPT: Kynuté lívance s borůvkami a medovou slaninou

Simona Procházková 6.  5.  2023
Parádní snídaně, na které si pochutnají i ti největší mlsouni. To jsou dozlatova osmažené lívanečky podávané s kanadskými borůvkami a slaninou opečenou ve směsi medu a voňavého koření. Jednotlivé ingredience vytváří dokonalou chuťovou směsici, které nikdo neodolá.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Suroviny:

20 g droždí

40 g cukru krupice

700 ml mléka

400 g polohrubé mouky

2 vejce

sůl

120 g kanadských borůvek

med k podávání

moučkový cukr k podávání

300 g slaniny

3 lžíce medu

1/2 lžičky nastrouhaného zázvoru

špetka mleté skořice

špetka mletého kardamomu

Klepněte pro větší obrázek

Postup:

V malé misce rozetřete na hladkou kaši droždí se lžičkou krupicového cukru. Zalijte trochou teplého mléka a nechte vzejít kvásek. Ve velké míse prošlehejte zbylé mléko s moukou, vejci a špetkou soli. Do řídkého těsta vmíchejte vzešlý kvásek a nechte asi hodinu na teplém místě vykynout. Lívance pečte na rozpáleném lívanečníku nebo nepřilnavé pánvi po obou stranách dozlatova.

Troubu předehřejte na 180 °C. Na plech vyložený pečicím papírem naskládejte plátky slaniny. V misce promíchejte med se zázvorem a kořením. Každý plátek slaniny potřete medovou směsí. Pečte 10 minut. Poté slaninu obraťte, opět potřete a dopečte ještě 8 minut. Po vyndání z trouby nechte slaninu pár minut odpočinout.

Lívance podávejte posypané rozlámanou slaninou a borůvkami. Přidejte med i moučkový cukr, aby si každý mohl ráno osladit podle libosti.

Zdroj: F.O.O.D., recepty.cz

VIDEO: Recept: Mrkvový krém

Témata: Recepty, jídlo, Časopis F.O.O.D., Vaření, Děti a jídlo, Cukr, Vaření pro rodinu, dezert, suroviny, Lívanec, Med, Snídaně, Recept, Ingredience, Koření, Borůvka, Slanina
Mohlo by vás zajímat