[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Suroviny:
20 g droždí
40 g cukru krupice
700 ml mléka
400 g polohrubé mouky
2 vejce
sůl
120 g kanadských borůvek
med k podávání
moučkový cukr k podávání
300 g slaniny
3 lžíce medu
1/2 lžičky nastrouhaného zázvoru
špetka mleté skořice
špetka mletého kardamomu
Postup:
V malé misce rozetřete na hladkou kaši droždí se lžičkou krupicového cukru. Zalijte trochou teplého mléka a nechte vzejít kvásek. Ve velké míse prošlehejte zbylé mléko s moukou, vejci a špetkou soli. Do řídkého těsta vmíchejte vzešlý kvásek a nechte asi hodinu na teplém místě vykynout. Lívance pečte na rozpáleném lívanečníku nebo nepřilnavé pánvi po obou stranách dozlatova.
Troubu předehřejte na 180 °C. Na plech vyložený pečicím papírem naskládejte plátky slaniny. V misce promíchejte med se zázvorem a kořením. Každý plátek slaniny potřete medovou směsí. Pečte 10 minut. Poté slaninu obraťte, opět potřete a dopečte ještě 8 minut. Po vyndání z trouby nechte slaninu pár minut odpočinout.
Lívance podávejte posypané rozlámanou slaninou a borůvkami. Přidejte med i moučkový cukr, aby si každý mohl ráno osladit podle libosti.
Zdroj: F.O.O.D., recepty.cz