Maminka.czRecepty

RECEPT: Kynuté švestkové knedlíky hotové za pár minut

Simona Formánková 2.  8.  2024
Ovocné knedlíky milují nejenom děti, ale i dospělí. Kombinace lehce nakyslé chuti ovoce uvnitř a sladkého moučkového cukru navrchu naprosto uchvacuje všechny napříč generacemi. Navíc díky kynutému těstu jsou knedlíčky lehké jako vánek.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jakmile je v receptu použito slovo "kynutý", většinou to každého odradí kvůli úspoře času. U těchto knedlíků se však nemusíte bát. Jsou sice kynuté, ale také hotové raz dva. Navíc s naprosto originální chutí. 

Suroviny:

  • 200 g hrubé mouky do těsta + další na pomoučení
  • 10 g sušeného droždí (nebo lžíce žitného kvásku a 7 g sušeného droždí)
  • Vrchovatá lžíce moučkového cukru do těsta
  • Lžíce mletého máku
  • 80 g nastrouhaného tvrdého tvarohu
  • 100 ml mléka
  • 1 vejce
  • 8–10 švestek

Postup:

Do mísy vsypte mouku, přisypte sušené droždí, mletý mák, špetku soli a moučkový cukr. Přidejte najemno nastrouhaný tvrdý tvaroh a vše pořádně promíchejte. V sypké směsi vytvořte důlek a do něj vklepněte vajíčko, přilijte mléko a vše opět pořádně promíchejte. Rozmíchané těsto přikryjte fólií a nechte kynout na teplém místě, dokud nezdvojnásobí svůj objem. 

Pracovní plochu posypte hrubou moukou, naberte vrchovatou lžíci těsta a vyklopte ji do mouky. Z těsta vytvořte placku, na kterou vložte švestku a opatrně zabalte. Vytvořený knedlík dejte odpočívat na talíř vysypaný hrubou moukou. 

Jakmile knedlíčky trochu dokynou, přemístěte je na napařovák vyložený pečicím papírem. Nechte jim kolem trochu prostor, protože ještě zvětší svůj tvar. Hotové knedlíky podávejte ihned s vydatnou dávkou másla, spoustou moučkového cukru, zakysanou smetanou a ideálně také perníkem na strouhání. 

VIDEO: Využijte přebytky letního ovoce. Upečte báječný kynutý koláč
Témata: Recepty, Jídelníček, jídlo, Vaření, Video recept, Cukr, Mall.tv, Vid, Chuť, Lžíce, Mouka, Knedlík, Ovoce, Knedlíček, Recept, Těsto, Ovocný knedlík