Maminka.czRecepty

RECEPT: Kynutí skořicoví šneci. Nadýchaná dobrota provoněná máslem

Simona Formánková 15.  1.  2022
Kynuté těsto je strašákem nejedné hospodyňky a kuchařky. Přitom při dodržení pár jednoduchých zásad získáte dokonale nadýchané a vláčné těsto. Vyzkoušejte ho i vy a připravte si vynikající skořicové šneky, po kterých se jenom zapráší.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Víkendová káva se rozhodně nemůže obejít bez oblíbeného moučníku. Skořicoví šneci nejsou možná typickou sladkou tečkou při odpolední siestě, zato rozhodně zachutnají celé vaší rodině. Navíc pokud se stane, že vám jich pár zbyde, jsou perfektní rychlou snídaní či svačinkou. 

Suroviny:

  • 400 g hladké mouky + na podsypání
  • 100 g hladké špaldové mouky
  • 100 g cukru krupice
  • špetka soli
  • 1 vejce
  • 20 g droždí
  • 200 ml vlažného mléka
  • 200 g másla + na vymazání formy

Náplň

  • 100 g rozpuštěného másla
  • 100 g jemně mletých ovesných vloček
  • 4 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžíce mleté skořice

Poleva

  • 4 lžíce změklého másla
  • 250 g smetanového sýru
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 lžíce borůvkové šťávy (nemusí být)

Postup:

Do mísy robotu dejte obě mouky, cukr a špetku soli. Rozklepněte vejce, rozdrobte droždí a vlijte vlažné mléko a rozpuštěné a vychladlé máslo. Těsto pomalu a důkladně zpracovávejte hákovým nástavcem, alespoň 10 minut při nižší rychlosti. Vznikne vláčné, hladké a nelepivé těsto. Zakryjte ho utěrkou a nechte na teplém místě 30 minut kynout.

Mezitím rozpusťte máslo na náplň a v misce smíchejte vločky, cukr a skořici na drobenku. Těsto vyndejte na pomoučněnou pracovní plochu a vyválejte z něj asi půl metru dlouhý obdélník. Celý plát těsta potřete máslem a posypejte skořicovou drobenkou. Těsto uchopte oběma rukama na delší straně a pevně ho zaviňte. Z nohavice nakrájejte stejně velké kousky dlouhé 4–6 cm, jejich výška závisí na výšce vaší formy.

Troubu předehřejte na 200 °C. Formu důkladně vymažte máslem a šneky do ní naskládejte těsně vedle sebe řeznou stranou nahoru. Dejte formu do trouby a teplotu snižte na 180 °C. Pečte asi 30 minut. Propečení kontrolujte špejlí. Pokud těsto rychle chytí barvu, ale uvnitř stále nebude dopečené, zakryjte šneky alobalem.

 Šneky můžete též rozložit na plech a upéct jednotlivě. V tom případě je ještě potřete máslem.

Hotové šneky nechte vychladnout. Mezitím připravte polevu. Změklé máslo prošlehejte se smetanovým sýrem a cukrem. Do hotové směsi můžete vmíchat lžíci ovocné šťávy. Vychladlé šneky potřete polevou.

Tento recept pro vás připravil časopis F.O.O.D.

Témata: Recepty, Jídelníček, Časopis F.O.O.D., jídlo, Vaření, Cukr, šnek, Kynuté těsto, Dobrota, Recept, Mouka, Sůl, Těsto, Máslo, Lžíce