Maminka.czRecepty

RECEPT: Kynutí skořicoví šneci. Nadýchaná dobrota provoněná máslem

Simona Formánková 15.  1.  2022
Zdroj: iStock
RECEPT: Kynutí skořicoví šneci. Nadýchaná dobrota provoněná máslem | Zdroj: iStock
Kynuté těsto je strašákem nejedné hospodyňky a kuchařky. Přitom při dodržení pár jednoduchých zásad získáte dokonale nadýchané a vláčné těsto. Vyzkoušejte ho i vy a připravte si vynikající skořicové šneky, po kterých se jenom zapráší.

Víkendová káva se rozhodně nemůže obejít bez oblíbeného moučníku. Skořicoví šneci nejsou možná typickou sladkou tečkou při odpolední siestě, zato rozhodně zachutnají celé vaší rodině. Navíc pokud se stane, že vám jich pár zbyde, jsou perfektní rychlou snídaní či svačinkou. 

Suroviny:

  • 400 g hladké mouky + na podsypání
  • 100 g hladké špaldové mouky
  • 100 g cukru krupice
  • špetka soli
  • 1 vejce
  • 20 g droždí
  • 200 ml vlažného mléka
  • 200 g másla + na vymazání formy

Náplň

  • 100 g rozpuštěného másla
  • 100 g jemně mletých ovesných vloček
  • 4 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžíce mleté skořice

Poleva

  • 4 lžíce změklého másla
  • 250 g smetanového sýru
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 lžíce borůvkové šťávy (nemusí být)

Postup:

Do mísy robotu dejte obě mouky, cukr a špetku soli. Rozklepněte vejce, rozdrobte droždí a vlijte vlažné mléko a rozpuštěné a vychladlé máslo. Těsto pomalu a důkladně zpracovávejte hákovým nástavcem, alespoň 10 minut při nižší rychlosti. Vznikne vláčné, hladké a nelepivé těsto. Zakryjte ho utěrkou a nechte na teplém místě 30 minut kynout.

Mezitím rozpusťte máslo na náplň a v misce smíchejte vločky, cukr a skořici na drobenku. Těsto vyndejte na pomoučněnou pracovní plochu a vyválejte z něj asi půl metru dlouhý obdélník. Celý plát těsta potřete máslem a posypejte skořicovou drobenkou. Těsto uchopte oběma rukama na delší straně a pevně ho zaviňte. Z nohavice nakrájejte stejně velké kousky dlouhé 4–6 cm, jejich výška závisí na výšce vaší formy.

Troubu předehřejte na 200 °C. Formu důkladně vymažte máslem a šneky do ní naskládejte těsně vedle sebe řeznou stranou nahoru. Dejte formu do trouby a teplotu snižte na 180 °C. Pečte asi 30 minut. Propečení kontrolujte špejlí. Pokud těsto rychle chytí barvu, ale uvnitř stále nebude dopečené, zakryjte šneky alobalem.

 Šneky můžete též rozložit na plech a upéct jednotlivě. V tom případě je ještě potřete máslem.

Hotové šneky nechte vychladnout. Mezitím připravte polevu. Změklé máslo prošlehejte se smetanovým sýrem a cukrem. Do hotové směsi můžete vmíchat lžíci ovocné šťávy. Vychladlé šneky potřete polevou.

Tento recept pro vás připravil časopis F.O.O.D.

Témata: Recepty, Jídelníček, jídlo, Časopis F.O.O.D., Cukr, Vaření, Mouka, Kynuté těsto, Sůl, Šnek, Recept, Máslo, Dobrota, Lžíce, Těsto
Mohlo by vás zajímat
Autismus u dětí: Pozor na první příznaky již u kojenců a batolat
Machová MartinaProcházková Simona
Autismus
Marie Doležalová má syna, na svět přišel nečekaně. Jak se jmenuje?
kog
Slavné maminky
Přiznání matek! Nejtrapnější zážitky z porodnice. Tohle jsme nečekaly!
redakce
Porod
Herečka Eva Josefíková je maminkou. A miminko má neobvyklé jméno
Víchová Tereza
Slavné maminky
Neuvěřitelné "skóre"! Krásná Michaela Salák se stala po páté maminkou!
Zenklová Veronika
Slavné maminky
Miminko v manželské posteli? Nedělejte to, varuje tahle máma. Proč?
Prachařová Kateřina
Vaše příběhy
Nejkrásnější fotky porodů? Vyhrála holčička koukající na novorozeného bratra
Wallerová Radka
Porod
Dojemnější fotku jste neviděli! Náhradní matka doma porodila syna nové rodině
kog
Porod
Intimněji už to nejde: Dítě se poprvé podívalo na svět přímo přes plodové obaly!
Zenklová Veronika
Porod