Maminka.czRecepty

RECEPT: Makový pohankový pletenec. Nadýchaná dobrota nejen k nedělní kávě

Simona Procházková 19.  3.  2023
Tenhle poněkud netradiční pletený věnec si u vás doma okamžitě všichni zamilují. Potěší milovníky kynutého těsta, makových moučníků i ty, kteří preferují nebo musí dodržovat bezlepkovou stravu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Suroviny:

Na těsto

500 g pohankové mouky

160 ml mléka

1 sáček sušeného droždí

70 g cukru krupice

60 g změklého másla

1 vejce

1 sáček vanilkového cukru (20 g)

špetka soli

Na náplň

200 g mletého máku (nebo již připravenou Makovou směs Labeta)

90 ml mléka

nastrouhaná kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu

1 lžíce rumu (lze vynechat ve verzi pro děti)

1 lžička mleté skořice

1 lžička vanilkového cukru

2 lžičky povoleného másla

Klepněte pro větší obrázek

Postup:

  1. Ze všech uvedených surovin vypracujte vláčné těsto, které nechte zakryté utěrkou kynout 45 minut až hodinu při pokojové teplotě. Počítejte s tím, že bezlepkové těsto nenakyne tolik, jako tomu bývá u klasického kynutého těsta, ale maličko přece jen objem zvětší.
  2. Mezitím si připravte makovou náplň, a to tak, že veškeré suroviny smícháte v teplém mléce a společně provaříte zhruba dvě minuty. Poté nechte náplň zakrytou chvíli odstát.
  3. Vykynuté těsto rozválejte na pečicím papíře do tvaru obdélníku (ne příliš tence, spíše silnější vrstvu, jinak by se trhalo). Na těsto rovnoměrně rozetřete makovou náplň. Poté těsto z krajů přehněte směrem dovnitř, aby náplň nevytékala, a zarolujte jako závin. Klidně můžete péct v podobě závinu.
  4. Pokud se rozhodnete pro formu věnce, „závin“ podélně rozpulte, propleťte a stočte do kruhu (věnce). Musíte počítat s tím, že se po okrajích těsto trošku trhá. Aby zůstal uprostřed otvor, obalte malou sklenici alobalem a dejte ji do středu věnce, aby se při pečení nespojil.
  5. Poté důkladně celý pletenec včetně náplně pomažte rozšlehaným vajíčkem s mlékem a dejte péct do trouby předehřáté na 180 až 190 °C, dokud povrch nezezlátne. Nechte věnec vychladnout na plechu a podávejte se zakysanou smetanou nebo ozdobte polevou z citronové šťávy a vanilkového cukru.

VIDEO: České buchty jako od babičky? Nejlepší jsou makové!

RECEPT: Upečte nadýchané hraběnčiny řezy a pochutnáte si jako na zámku!
Témata: Recepty, Velikonoce, Káva, Cukr, Vaření pro rodinu, pečení, suroviny, dezert, pečení s dětmi, Mléko, Moučník, Dobrota, Náplň, Těsto, Kynuté těsto, Věnec, Pletenec, Káva na Heureka.cz
Mohlo by vás zajímat