[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
250 g hladké mouky 40 g cukru krupice 100 g plnotučného mléka 60 g másla 10 g droždí 1 vejce velikosti M kůra z 1 citronu 4 g soli
250 g plnotučného tvarohu 200 g zakysané smetany 50 g cukru moučka 10 g vanilkového cukru
80 g hladké mouky 40 g másla 40 g cukru krupice 2 g soli
500 g rebarbory 50 g cukru krupice
Na přípravu těsta navážíme do mísy všechny ingredience (kromě másla) a hněteme asi dvě až tři minuty. Poté přidáme máslo a pokračujeme, dokud nezískáme hladké a nelepivé těsto, to necháme na teplém místě asi dvě hodiny vykynout. Poté ho přeneseme na pečicí papír a pomoučenými prsty ho opatrně roztáhneme do velikosti plechu, na kterém budeme péct.
Těsto i s papírem přeneseme na plech a potřeme tvarohovým krémem, který jsme připravili smícháním tučného tvarohu se zakysanou smetanou, moučkovým a vanilkovým cukrem. Na tvarohový krém naneseme na kousky nakrájenou rebarboru a případně jahody, které ještě pocukrujeme.
Koláč hustě posypeme drobenkou, kterou jsme si připravili promícháním všech ingrediencí do polosypké hmoty. Do drobenky můžeme přidat ještě trošku mleté skořice či mletého zázvoru.
Koláč necháme asi půl hodiny dokynout, pak pečeme na horkovzduch při 200 stupních asi 14 až 15 minut. Necháme vychladnout a před podáváním pocukrujeme.
Zdroj: Babiččina volba