Maminka.czRecepty

RECEPT: Kynutý rebarborový koláč s tvarohem podle Josefa Maršálka

Simona Procházková 23.  6.  2023
Sezona oblíbené rebarbory se chýlí ke konci, máte tedy nejvyšší čas ještě si ji pořádně užít. Upečte o víkendu rodině příjemně nakyslý, nadýchaný koláč na plech podle mistra cukráře Josefa Maršálka.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Na těsto:

250 g hladké mouky 
40 g cukru krupice
100 g plnotučného mléka 
60 g másla 
10 g droždí
1 vejce velikosti M
kůra z 1 citronu
4 g soli

Na tvarohový krém:

250 g plnotučného tvarohu 
200 g zakysané smetany 
50 g cukru moučka
10 g vanilkového cukru

Na drobenku:

80 g hladké mouky
40 g másla 
40 g cukru krupice
2 g soli

Na dokončení:

500 g rebarbory
50 g cukru krupice

Klepněte pro větší obrázek

Postup:

Na přípravu těsta navážíme do mísy všechny ingredience (kromě másla) a hněteme asi dvě až tři minuty. Poté přidáme máslo a pokračujeme, dokud nezískáme hladké a nelepivé těsto, to necháme na teplém místě asi dvě hodiny vykynout. Poté ho přeneseme na pečicí papír a pomoučenými prsty ho opatrně roztáhneme do velikosti plechu, na kterém budeme péct.

Těsto i s papírem přeneseme na plech a potřeme tvarohovým krémem, který jsme připravili smícháním tučného tvarohu se zakysanou smetanou, moučkovým a vanilkovým cukrem. Na tvarohový krém naneseme na kousky nakrájenou rebarboru a případně jahody, které ještě pocukrujeme.

Koláč hustě posypeme drobenkou, kterou jsme si připravili promícháním všech ingrediencí do polosypké hmoty. Do drobenky můžeme přidat ještě trošku mleté skořice či mletého zázvoru.

Koláč necháme asi půl hodiny dokynout, pak pečeme na horkovzduch při 200 stupních asi 14 až 15 minut. Necháme vychladnout a před podáváním pocukrujeme.

Co jste možná nevěděli o rebarboře...

  • Kořeny má v Anglii, avšak původně pochází z Asie, konkrétně z Číny.
  • Panuje o ní mýtus, že se jedná o ovoce, ale opak je pravdou. Rebarbora je vytrvalá zelenina, která má mírně nakyslou ovocnou chuť.
  • Příroda ji obdařila obsahem minerálů, jako jsou vápník, fosfor, železo, hořčík, draslík či jod, z makroživin má hlavně vlákninu a z vitaminů zástupce skupiny B, které podporují nervy, kosti i svaly.
  • Ženy ocení zejména obsah kyseliny pantotenové (B5), která prospívá pleti a vlasům. Navíc tato zelenina na sebe váže tuk a může napomáhat při redukci váhy.

Zdroj: Babiččina volba

VIDEO: Recept: Jahodové mojito

Témata: Recepty, Rodina, Cukr, inspirace, pečení, pečení s dětmi, vůně, suroviny, dezert, Anglie, Josef Maršálek, Koláč, Asie, Plech, Těsto, Rebarbora, Máslo, Recept, Tvaroh, Čína