[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Suroviny:
Na těsto:
500 g špaldové hladké mouky
30 g čerstvého droždí
250 ml mléka
1 lžíce třtinového cukru
120 ml oleje
8 g soli
Na náplň:
2 lžíce oleje
1 menší cibule
1 plechovka drcených rajčat
2 stroužky česneku
1 lžíce rajčatového protlaku
2 lžičky sušeného oregana
150 g slaniny
60 g strouhaného sýra
1 mozzarella
sůl a mletý pepř
Postup:
Nejprve si připravte kvásek. Do mísy nalijte vlažné mléko, přidejte lžíci cukru, zamíchejte a přidejte rozdrobené droždí. Nechte 15 minut odpočívat a vzejít kvásek.
Pak přidejte olej, sůl, hladkou mouku a zpracujte v hladké, pružné těsto, nejlépe v robotu. Těsto přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout alespoň 80 minut. Mezitím si připravte rajčatové sugo. Na oleji krátce orestujte nadrobno nakrájenou cibuli, nakonec přidejte na plátky pokrájený česnek. Přilijte drcená rajčata a protlak, vše nechte provařit a dochuťte cukrem, solí, pepřem a oreganem. Připravené sugo nechte zchladnout.
Vykynuté těsto rozválejte na obdélník silný necelý centimetr. Potřete rajčatovým sugem kromě okrajů, ty nechte volné. Na sugo postupně navrstvěte slaninu, strouhaný sýr a nakrájenou mozzarellu. Těsto zarolujte do válečku a nakrájejte z něj asi pěticentimetrové rolky. Ty vyskládejte do kulaté zapékací formy vymazané olejem a pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 45 minut.
Zdroj: Pernerka