Maminka.czRecepty

RECEPT: Levandulové muffiny s citronovou polevou

vas 19.  7.  2024
Upečte si společně s dětmi lahodný dezert s nádechem Francie, který vás ohromí svou delikátní chutí. Nejenže příprava nezabere mnoho času, ale pečení vám navíc díky levanduli krásně provoní celou domácnost.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Suroviny

(na 12 větších, nebo 20 menších muffinů)

  • 2 hrnky hladké mouky (např. Babiččina volba hladká mouka dortová pšeničná)
  • 1 hrnek mléka
  • 1 lžíce sušených kvítků levandule
  • 75 g másla
  • 1 hrnek moučkového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 vejce
  • 1 citron
  • kypřící prášek do pečiva

Na polevu:

  • 100 g moučkového cukru
  • 2 lžíce šťávy z citronu
  • 2 – 4 lžíce vody

Postup

Předehřejte troubu na 180 °C  a formu na muffiny vyložte papírovými košíčky. Mléko nalijte do kastrůlku a přidejte k němu máslo a levanduli. Na sporáku pomalu zahřívejte 5 – 10 min až pod bod varu. Poté odstavte a nechte vychladnout. Do mísy nasypejte mouku, cukr, kypřící prášek a nastrouhanou kůru z 1 citronu. Do mléka zašlehejte vejce a vanilkový extrakt. Pomocí měchačky zamíchejte sypkou část do tekuté a míchejte jen nezbytně dlouhou dobu. Těstem naplňte připravené košíčky ve formě na muffiny tak, aby byly plné asi do 2/3. Pečte asi 20 minut, nebo dokud muffiny nebudou hotové (jsou hotové, když jsou zlatavé na povrchu a při jemném zmáčknutí těsto pruží). Připravte si polevu. Smíchejte citronovou šťávu s 2 lžícemi cukru a metlou postupně zašlehávejte moučkový cukr. Pokud finální poleva není dostatečně tekutá, zašlehejte ještě malé množství vody. Hotovou polevou ozdobte ještě teplé muffiny a než poleva zatuhne, můžete do ní přidat pár kvítků levandule na ozdobu

Nemáte chuť na sladké? Upečte si slané muffiny se špenátem podle video receptu. 

RECEPT: Vaječné muffiny se slaninou. Skvělý recept na víkendovou snídani
Témata: Recepty, Vaření pro rodinu, Cukr, dezert, pečení, pečení s dětmi, Citron, Francie, Poleva, Levandule, Lžíce, Muffin, Recept