Maminka.czRecepty

RECEPT: Levná a rychlá luxusní polévka bez masa i pro masožrouty

Lenka Brožová 18.  12.  2022
Čas vánočního přejídání se blíží. Rozřeďte tu spoustu masa touto vydatnou polévkou, která zahřeje i ty největší zmrzlíky!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Suroviny (na 15 porcí):


2 ks cibule
1 ks čerstvého zelí
6 ks rajčat
6 ks brambor
250 ml smetany ke šlehání
3 lžíce hladké mouky
1 dl mléka plnotučného
1 lžíce sádla
2 lžičky kmínu
1 lžička pepře mletého
3 lžičky soli
1 lžička polévkového koření

Postup:

  1. Na sádle osmažíme dozlatova nadrobno nakrájené dvě opravdu velké cibule.
  2. Rajská jablíčka a brambory nakrájíme na kostky, zelí nakrájíme na jemné kratší nudličky, popř. také na kostičky.
  3. Všechnu zeleninu dáme na osmaženou cibulku do hrnce, prudce za stálého míchání prosmahneme spolu se solí, asi 2–3 lžičkami kmínu a trochou pepře (opravdu trochou, protože jinak potlačíme vyrovnanost chutí – polévka ztrácí svou typickou chuť).
  4. Až zelenina pustí díky soli a teplu šťávu, nalijeme vodu, přidáme trochu polévkového koření bez glutamanu s minimálním podílem soli nebo dosolíme obyčejnou solí a vaříme do změknutí zelí (tvrdší části zelí mohou být trochu "na skus", je to lepší).
  5. V mezičase uděláme nasucho tmavší jíšku – na rozpálenou pánev či do kastrolku nasypeme hladkou mouku a za stálého míchání nasucho osmahneme jíšku, kterou necháme vychladnout.
  6. 33% smetanu zředíme asi 1 dl mléka. Nasypeme vychladlou jíšku a pořádně rozmícháme, aby v ní nebyly hrudky. Směs nalijeme do vařící polévky, mícháme, necháme při vaření zhoustnout (případně můžeme ředit mlékem) a nakonec dosolíme, pokud je soli málo (mouka sůl stahuje).

VIDEO: Jak udělat jíšku z másla a mouky

Témata: Recepty, jídlo, Výživa a stravování, Vaření pro rodinu, Cibule, Jíška, Mléko, Maso, Brambory, Surovina, Zelí, Sůl, Lžička, Polévka
Mohlo by vás zajímat
Neuvěřitelné – tahle holčička se narodila přeložená napůl!
len
Kuriozita
Pobuřující a zvrhlé? Nikoli, takhle se vychovávalo za dob našich prababiček. Neuvěřitelné fotografie jsou důkazem!
Mrázková Dita
Retro
Před pěti lety získala titul Nejkrásnější dívka světa. Jak vypadá Anastasiya dnes a čím by chtěla být, až vyroste?
Mrázková Dita
slavné děti
Porod v detailu a bez příkras. Podívejte se na 102 snímků, které vás ohromí svou krásou i syrovostí
Stöckbauerová Vanda
Galerie
Největší těhotenská bříška ve své přirozenosti. Tyto mámy za ně sklidily obdiv i urážky. A to, světe div se, i od žen!
Mrázková Dita
Těhotenství
Máma dvojčat a trojčat: Jsem unavená, chybí mi randění s mým mužem. S pěti dětmi je to sakra těžké, ale my se nedáme!
Mrázková Dita
Kuriozita
Když v 66 letech porodila první dítě, stala se nejstarší matkou na světě. Jak Adriana Iliescu (84 let) žije dnes a proč je na dceru hrdá?
Stöckbauerová Vanda
Zajímavosti
Intimní partie dětí: Přetahovat, nebo nepřetahovat předkožku u chlapečků? A jak na srůsty u holčiček? Poradí dětská uroložka
Láchová Michaela
Zdraví
VIDEO: Co dělat, když dítě nic nejí? Poradí odborník na výživu Petr Havlíček. A nebere si servítky
Makovská Marie
Dětský jídelníček