Maminka.czRecepty

RECEPT: Levná a rychlá luxusní polévka bez masa i pro masožrouty

len 18.  12.  2022
Čas vánočního přejídání se blíží. Rozřeďte tu spoustu masa touto vydatnou polévkou, která zahřeje i ty největší zmrzlíky!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Suroviny (na 15 porcí):


2 ks cibule
1 ks čerstvého zelí
6 ks rajčat
6 ks brambor
250 ml smetany ke šlehání
3 lžíce hladké mouky
1 dl mléka plnotučného
1 lžíce sádla
2 lžičky kmínu
1 lžička pepře mletého
3 lžičky soli
1 lžička polévkového koření

Postup:

  1. Na sádle osmažíme dozlatova nadrobno nakrájené dvě opravdu velké cibule.
  2. Rajská jablíčka a brambory nakrájíme na kostky, zelí nakrájíme na jemné kratší nudličky, popř. také na kostičky.
  3. Všechnu zeleninu dáme na osmaženou cibulku do hrnce, prudce za stálého míchání prosmahneme spolu se solí, asi 2–3 lžičkami kmínu a trochou pepře (opravdu trochou, protože jinak potlačíme vyrovnanost chutí – polévka ztrácí svou typickou chuť).
  4. Až zelenina pustí díky soli a teplu šťávu, nalijeme vodu, přidáme trochu polévkového koření bez glutamanu s minimálním podílem soli nebo dosolíme obyčejnou solí a vaříme do změknutí zelí (tvrdší části zelí mohou být trochu "na skus", je to lepší).
  5. V mezičase uděláme nasucho tmavší jíšku – na rozpálenou pánev či do kastrolku nasypeme hladkou mouku a za stálého míchání nasucho osmahneme jíšku, kterou necháme vychladnout.
  6. 33% smetanu zředíme asi 1 dl mléka. Nasypeme vychladlou jíšku a pořádně rozmícháme, aby v ní nebyly hrudky. Směs nalijeme do vařící polévky, mícháme, necháme při vaření zhoustnout (případně můžeme ředit mlékem) a nakonec dosolíme, pokud je soli málo (mouka sůl stahuje).

VIDEO: Jak udělat jíšku z másla a mouky

Témata: Recepty, Výživa a stravování, jídlo, Vaření pro rodinu, luxus, polévka, Sůl, Lžička, Mléko, Brambory, Jíška, Zelí, Cibule, Surovina, Maso