Maminka.czCukroví

RECEPT: Linecké cukroví a vanilkové rohlíčky nesmí na vánočním stole chybět

Simona Procházková 16.  12.  2023
Oblíbená klasika, bez které to o Vánocích zkrátka nejde, to jsou vanilkové rohlíčky a linecká kolečka (případně kytičky, srdíčka nebo hvězdičky). Upečte si s námi luxusní kousky.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Vánoce jsou doslova za dveřmi a vůně čerstvě napečeného cukroví se už line mnoha domácnostmi. Které druhy u vás doma nesmí chybět? Téměř s jistotou bychom vsadili na to, že právě linecké a křehké vanilkové rohlíčky jsou "povinnou výbavou" a nestíháte je před natěšenými ochutnávači schovávat. Každá hospodyňka má na ně svůj vlastní recept, nejčastěji poděděný po mamince či babičce, pokud ale ten svůj ještě nemáte nebo prostě chcete zkusit něco jiného, inspirujte se našimi recepty. Úspěch zaručen.

VIDEO: Kořeněné pracny - Recept od babičky

Linecké cukroví

Budete potřebovat:

200 g změklého másla

300 g prosáté hladké mouky

100 g moučkového cukru

2 žloutky

1 vanilkový lusk

1 lžíci citronové kůry (čerstvě nastrouhané nebo sušené)

rybízový džem na slepování

Klepněte pro větší obrázek

Postup:

1. Máslo vyndejte z chladničky alespoň hodinu předem, aby změklo a dobře se s ním pracovalo. Hladkou mouku prosejte na vál, přidejte na kousky nakrájené změklé máslo, prosátý moučkový cukr, žloutky, kůru z citronu a dužinu z vanilkového lusku. Ručně vypracujte vláčné a tvárné těsto.

2. Těsto zabalte do fólie a nechte odpočinout v chladu. Uložte do lednice a pracujte s ním ideálně až druhý den.

3. Pracovní plochu posypejte zlehka hladkou moukou. Povolené těsto rozválejte (nejlépe přes mikrotenový sáček) na plát o tloušťce asi 3 milimetry a vykrajujte pomocí formiček různé tvary. Do poloviny z nich nezapomeňte vykrojit středy.

4. Jednotlivé kousky přendejte na plech vyložený papírem na pečení a pečte v dobře vyhřáté troubě na 170 °C lehce dorůžova (zhruba 6 až 7 minut).

5. Cukroví nechte dobře vychladnout a potom slepujte rybízovým džemem. Použít samozřejmě můžete i jiné marmelády, právě s rybízem má ale výsledek tu správně „pikantní“ chuť.

RECEPT: Citronové madlenky. Křehké vánoční cukroví hotové za pár minut

Rychlé vanilkové rohlíčky

Budete potřebovat:

380 g hladké mouky

240 g másla

100 g jemně mletých ořechů (vlašských nebo lískových)

2 žloutky

75 g moučkového cukru

1 vanilkový lusk

1 lžičku citronové kůry

Klepněte pro větší obrázek

Postup:

1. Hladkou mouku prosejte do mísy nebo na vál, přidejte prosátý moučkový cukr, vydlabanou dužinu z vanilkového lusku, namleté ořechy, změklé máslo nakrájené na kousky, citronovou kůru a žloutky. Vše dobře vypracujte na hladké a nelepivé těsto.

2. Připravené těsto zabalte do fólie a dejte do chladničky alespoň na dvě hodiny odpočinout. Pak z těsta tvořte malé válečky a z nich tvarujte rohlíčky, dlouhé zhruba dva centimetry. Překládejte je na plech vystlaný papírem na pečení a pečte dorůžova v troubě předehřáté na 175 °C asi 5 až 6 minut.

3. Ještě horké rohlíčky opatrně obalujte ve vanilkovém cukru.

Zdroj: recepty.cz

Víno k cukroví. Proč ne?

A když budete mít napečeno a budete uzobávat, určitě nepohrdnete sklenkou vína. Že se k cukroví nehodí? Omyl. Jen musíte správně vybrat. Volte spíš polosladké až sladké varianty. A můžete i experimentovat, jak doporučuje naše národní sommelierka Klára Kollárová.

„K domácímu cukroví se hodí také speciální ledová či slámových vína. Máte-li hravou náladu, dolejte si k ořechovému cukroví aromatický Irsai Oliver nebo Muškát a ke kokosovému zase přívlastkový Aurelius nebo bílé barikové Chardonnay. Ke kandovanému ovoci vybírejte například slámové víno odrůdy Hibernal či Sauvignon.“

Témata: Recepty, Cukroví, jídlo, Tradice, Video recept, Vánoce, Cukr, Vaření pro rodinu, lednice, Hladká mouka, Máslo, Žloutek, Vanilkový rohlíček, Sauvignon, Chardonnay, Linecké cukroví, Muškát, Recept, Těsto, Stůl