Lívance z podmáslí s borůvkami a javorovým sirupem. Oslaďte si nedělní ráno perfektní snídaní

Lívance z podmáslí s borůvkami a javorovým sirupem. Oslaďte si nedělní ráno perfektní snídaní | Zdroj: iStock

Zdroj: iStock

Lívance jsou oblíbeným jídlem převážně dětí. Ale ruku na srdce – kdo z nás dospělých si také rád nezamlsá? Využijte víkendové pohody a oslaďte si nedělní ráno. S lívanci z podmáslí to půjde naprosto hravě.

Výhodou lívanců je, že si je každý může dopřát s tím, na co má právě chuť. Skvěle si rozumí s jogurtem, šlehačkou, marmeládou, jsou dobré posypané vanilkovým cukrem nebo přelité javorovým sirupem. Jaké jsou ty vaše nejoblíbenější?

Suroviny:

  • 200 g rozpuštěného másla
  • 200 g hladké mouky
  • 2 velká vejce
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 500 ml podmáslí
  • rostlinný tuk (na smažení)
  • půl lžičky jedlé sody
  • 200 ml plnotučného mléka
  • 25 g cukru krupice

Na přelití

  • javorový sirup
  • borůvky

Postup:

V míse smíchejte suché ingredience: mouku, cukr, kypřicí prášek a sodu. V jiné míse metličkou promíchejte podmáslí, mléko, rozšlehaná vejce a rozpuštěné máslo. Tekutou směs přelijte k suchým ingrediencím a vše promíchejte (asi jako těsto na muffiny, nemíchejte úplně dohladka, těsto může být s viditelnými hrudkami mouky).

Velkou lžící lijte těsto na rozpálený tuk v pánvi nebo lépe v lívanečníku. Smažte asi dvě minuty, až se na povrchu vytvoří bubliny. Potom lívanec opatrně obraťte a smažte z další strany dvě minuty dozlatova. Podávejte teplé s borůvkami (nebo borůvkovou zavařeninou), přelité javorovým sirupem.

Tento recept pro vás připravil časopis F.O.O.D.

Určitě si přečtěte

Články z jiných titulů