Maminka.czRecepty

RECEPT: Makové palačinky s citronovým tvarohem. Dokonalá nedělní snídaně

Simona Procházková 30.  4.  2023
Palačinky jsou oblíbenou sladkou snídaní a kdy jindy si je v klidu vychutnat než o víkendu? Pokud u vás doma také patříte mezi milovníky této původem francouzské delikatesy, pak vám jistě přijdou k chuti tyto makové s tvarohovým krémem a borůvkami. Věřte, že si je zamilujete od prvního sousta.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Suroviny:

4 vejce

500 ml mléka

250 g hladké mouky

3 lžíce celého máku

2 lžíce rozpuštěného másla + máslo na smažení

citronová kůra z 1 citronu

borůvky,  citronový krém a moučkový cukr k podávání

Na krém:

500 g polotučného tvarohu

4 lžíce cukru moučka

6 lžic citronového krému (lemon curd)

Klepněte pro větší obrázek

Postup:

Máslo dejte do rendlíku, rozpusťte ho a nechte trochu zchladnout. Z citronu ostrouhejte kůru. Do mixéru rozklepněte vejce, přilijte mléko, přidejte mouku, mák, polovinu množství citronové kůry a nakonec rozpuštěné máslo. Vše dobře promixujte a uložte asi na 20 minut odpočinout do ledničky.

Tvaroh promíchejte s cukrem a citronovým krémem dohladka a uložte do ledničky.

Na pánvi rozehřejte lžičku másla, mašlovačkou dobře rozetřete, nalijte naběračku těsta, rozlijte ho po celé ploše pánve a smažte, dokud se těsto nezpevní a okraje nezačnou zlátnout, poté otočte a krátce dosmažte. Takto připravte všechny palačinky, pánev vždy vytřete malým kouskem másla.

Hotové palačinky potřete tvarohem a poskládejte nebo zaviňte. Před podáváním přidejte trochu citronového krému, borůvky, zbytek nastrouhané citronové kůry a můžete i pocukrovat.

Zdroj: F.O.O.D., recepty.cz

VIDEO: Míša řezy, na které potřebujete je dvě vejce

Témata: Recepty, Časopis F.O.O.D., jídlo, Děti a jídlo, Vaření, Cukr, Vaření pro rodinu, dezert, suroviny, krém, Recept, Vejce, Palačinka, Tvaroh, Máslo, Citronová kůra, Borůvka, Snídaně