Maminka.czRecepty

RECEPT: Tradiční masopustní koláče jako od babičky. S tvarohem, mákem nebo raději ořechové?

Simona Procházková 18.  2.  2023
Tento poklad staročeské kuchyně kdysi připravovaly hospodyňky v době masopustu a také o posvícení. Vy si tyto úžasně nadýchané koláče s tvarohovou, makovou nebo ořechovou náplní můžete připravit k jakékoli příležitosti. Zdobené mandlemi či drobenkou vypadají báječně a zrovna tak i chutnají.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Masopustem se v minulosti nazývalo období od Tří králů do Popeleční středy. Byl to čas hodování a všeobecného veselí, na královských dvorech se konaly hostiny a bujaré slavnosti s hudbou a tancem, na venkově probíhaly zabijačky a vepřové hody. Lidé se během tohoto „času hojnosti“ připravovali na následný 40denní půst.

Na masopustní úterý (před Popeleční středou) se obvykle konaly maškarní zábavy jako vyvrcholení masopustu. Popeleční středa je pak prvním dnem postní doby. Její termín připadá na 40. den před Velikonocemi (do těchto 40 dnů se nepočítají neděle), a jelikož jsou Velikonoce pohyblivým svátkem, i Popeleční středa připadá každý rok na jiné datum.

Tradice oslav masopustu (zvaného též fašank nebo šibřinky) se vrací a opět je vítanou příležitostí k zábavě a užívání si dobrého jídla a pití. Zabijačkové pochoutky, smažené kobližky nebo třeba právě kynuté, bohaté, plněné a krásně zdobené masopustní koláče. Pusťte se do nich, je to snadné.

VIDEO: Jak na nadýchané masopustní koblížky krok za krokem

Suroviny:

500 g hladké mouky + na poprášení

300 g polohrubé mouky

150 g cukru krupice

1 sáček vanilkového cukru

300 ml polotučného mléka

42 g čerstvého droždí

80 g změklého másla

20 g sádla

5 žloutků

1 celé vejce na potření

1 lžička strouhané citronové kůry

sůl, muškátový oříšek

Na ořechovou náplň:

80 ml smetany

80 g mletých lískových ořechů

30 g cukru krupice

1 lžíce strouhanky

nasekané lískové oříšky

Na makovou náplň:

100 ml polotučného mléka

100 g mletého máku

 1 lžíce hnědého rumu

40 g polohrubé mouky

40 g cukru krupice

20 g cukru krystal

30 g másla

1 lžička mleté skořice

Na tvarohovou náplň:

250 g polotučného tvarohu

100 g cukru krupice

1 lžička vanilkového extraktu

1 žloutek

1 lžička nastrouhané citronové kůry

2 lžíce vanilkového pudinku

mandlové lupínky

Klepněte pro větší obrázek

Postup:

Obě mouky prosejte do mísy. Přidejte oba druhy cukru a vše promíchejte. Mléko ohřejte, pozor, nesmí být horké. Do poloviny vmíchejte dvě lžíce sypké směsi, rozdrobte droždí a rozmíchejte. Na teple nechte vzejít kvásek.

Do zbylého teplého mléka dejte na kousky nakrájené máslo a sádlo. Až se rozpustí, zašlehejte žloutky. Do moučné směsi vsypte citronovou kůru, špetku soli a muškátového oříšku. Přidejte vzešlý kvásek a trochu propracujte. Vlijte zbylé mléko s tukem a vejci a vypracujte hladké těsto. Hněťte ho asi 10 minut, aby v něm bylo dost vzduchu. Poprašte ho moukou a nechte na teplém místě kynout asi 60 minut.

Během kynutí si připravte náplně.

Na přípravu ořechové náplně zahřejte smetanu. Přidejte mleté oříšky, cukr, strouhanku a dvě minuty společně svařte. Na přípravu makové náplně zahřejte mléko. Přidejte cukr, mák a krátce povařte. Odložte a vmíchejte rum, potom z mouky, cukru, másla a skořice vypracujte drobenku. Na přípravu tvarohové náplně pečlivě promíchejte všechny ingredience, kromě mandlových lupínků, ty jsou na ozdobu.

Vykynuté těsto rozválejte na pomoučeném vále a vykrájejte z něj kolečka. Naskládejte je ve větších odstupech na plechy vyložené pečicím papírem. Do středů vytvořte přitlačeným dnem hrnečku nebo skleničky prohlubně, rychle koláčky potřete rozšlehaným vejcem a lžičkou vkládejte náplně.

Ořechovou ozdobte oříšky, makovou posypte drobenkou, tvarohovou mandlovými lupínky. Nechte ještě asi 15 minut kynout. Vložte do trouby vyhřáté asi na 200 °C a pečte, dokud okraje nezrůžoví (trvá to asi 12 minut). Koláčky nechte vychladnout a až před servírováním je pocukrujte.

Zdroj: F.O.O.D.

Buchty a koláče Buchty a koláče
nabízí 22 obchodů za ceny od 86 Kč
POROVNAT CENY
Témata: Recepty, Velikonoce, Časopis F.O.O.D., Video recept, jídlo, Cukr, suroviny, Vaření pro rodinu, masopust, dezert, kuchyně, krupice, Muškát, Postní doba, Tvaroh, Náplň, Mák, Báb, Drobenka, Koláč, Lucie Dvořáková, Mouka, Popeleční středa

Video