[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Masopustem se v minulosti nazývalo období od Tří králů do Popeleční středy. Byl to čas hodování a všeobecného veselí, na královských dvorech se konaly hostiny a bujaré slavnosti s hudbou a tancem, na venkově probíhaly zabijačky a vepřové hody. Lidé se během tohoto „času hojnosti“ připravovali na následný 40denní půst.
Na masopustní úterý (před Popeleční středou) se obvykle konaly maškarní zábavy jako vyvrcholení masopustu. Popeleční středa je pak prvním dnem postní doby. Její termín připadá na 40. den před Velikonocemi (do těchto 40 dnů se nepočítají neděle), a jelikož jsou Velikonoce pohyblivým svátkem, i Popeleční středa připadá každý rok na jiné datum.
Tradice oslav masopustu (zvaného též fašank nebo šibřinky) se vrací a opět je vítanou příležitostí k zábavě a užívání si dobrého jídla a pití. Zabijačkové pochoutky, smažené kobližky nebo třeba právě kynuté, bohaté, plněné a krásně zdobené masopustní koláče. Pusťte se do nich, je to snadné.
Suroviny:
500 g hladké mouky + na poprášení
300 g polohrubé mouky
150 g cukru krupice
1 sáček vanilkového cukru
300 ml polotučného mléka
42 g čerstvého droždí
80 g změklého másla
20 g sádla
5 žloutků
1 celé vejce na potření
1 lžička strouhané citronové kůry
sůl, muškátový oříšek
Na ořechovou náplň:
80 ml smetany
80 g mletých lískových ořechů
30 g cukru krupice
1 lžíce strouhanky
nasekané lískové oříšky
Na makovou náplň:
100 ml polotučného mléka
100 g mletého máku
1 lžíce hnědého rumu
40 g polohrubé mouky
40 g cukru krupice
20 g cukru krystal
30 g másla
1 lžička mleté skořice
Na tvarohovou náplň:
250 g polotučného tvarohu
100 g cukru krupice
1 lžička vanilkového extraktu
1 žloutek
1 lžička nastrouhané citronové kůry
2 lžíce vanilkového pudinku
mandlové lupínky
Postup:
Obě mouky prosejte do mísy. Přidejte oba druhy cukru a vše promíchejte. Mléko ohřejte, pozor, nesmí být horké. Do poloviny vmíchejte dvě lžíce sypké směsi, rozdrobte droždí a rozmíchejte. Na teple nechte vzejít kvásek.
Do zbylého teplého mléka dejte na kousky nakrájené máslo a sádlo. Až se rozpustí, zašlehejte žloutky. Do moučné směsi vsypte citronovou kůru, špetku soli a muškátového oříšku. Přidejte vzešlý kvásek a trochu propracujte. Vlijte zbylé mléko s tukem a vejci a vypracujte hladké těsto. Hněťte ho asi 10 minut, aby v něm bylo dost vzduchu. Poprašte ho moukou a nechte na teplém místě kynout asi 60 minut.
Během kynutí si připravte náplně.
Na přípravu ořechové náplně zahřejte smetanu. Přidejte mleté oříšky, cukr, strouhanku a dvě minuty společně svařte. Na přípravu makové náplně zahřejte mléko. Přidejte cukr, mák a krátce povařte. Odložte a vmíchejte rum, potom z mouky, cukru, másla a skořice vypracujte drobenku. Na přípravu tvarohové náplně pečlivě promíchejte všechny ingredience, kromě mandlových lupínků, ty jsou na ozdobu.
Vykynuté těsto rozválejte na pomoučeném vále a vykrájejte z něj kolečka. Naskládejte je ve větších odstupech na plechy vyložené pečicím papírem. Do středů vytvořte přitlačeným dnem hrnečku nebo skleničky prohlubně, rychle koláčky potřete rozšlehaným vejcem a lžičkou vkládejte náplně.
Ořechovou ozdobte oříšky, makovou posypte drobenkou, tvarohovou mandlovými lupínky. Nechte ještě asi 15 minut kynout. Vložte do trouby vyhřáté asi na 200 °C a pečte, dokud okraje nezrůžoví (trvá to asi 12 minut). Koláčky nechte vychladnout a až před servírováním je pocukrujte.
Zdroj: F.O.O.D.