[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Kynutá těsta se možná na první pohled zdají jako kulinářská meta, kterou úspěšně absolvují pouze zkušení kuchtíci. Pokud však dodržíte základní pravidla, rozhodně není důvod se bát se do těchto koláčků pustit. Milovníci tradičních masopustních pochutin mohou vyzkoušet i oblíbené smažené koblížky.
Suroviny:
Postup:
Do hrníčku odlijeme trochu mléka, rozdrobíme kvasnice, přidáme trošku mouky a cukru a necháme v teple vzejít. Než kvasnice vzejdou, dáme do mísy prosátou mouku, cukr, citronovou kůru, vanilkové cukry, rumové aroma, vajíčka a promícháme.
Mléko a tuk dáme do kastrůlku a pomalu necháme rozpustit. Necháme trochu zchladnout a nalijeme k mouce do mísy a promícháme. (Mléko a tuk dáváme k mouce teplé tak, aby bylo dost teplé, ale nepálilo na prstu.) Do takto teplé směsi nalijeme kvasnice a důkladně promícháme.
Těsto musí být vláčné a nesmí lepit. Dáme ho kynout do trouby ohřáté asi na 40 °C. Po hodině těsto prohněteme a necháme znovu kynout. Po vykynutí odkrajujeme těsto polévkovou lžící, v ruce zpracujeme na placku a plníme. Doprostřed koláče uděláme důlek a naplníme – například tvarohem, marmeládou nebo povidly. Naplněné koláče klademe na pekáč vyložený papírem na pečení.
Před pečením koláče potřeme rozšlehaným vajíčkem, dáme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme 15–20 minut. Po upečení koláče potřeme rozpuštěným máslem.
Tento recept pro vás připravil web recepty.cz