Maminka.czRecepty

RECEPT: Masopustní koláče. Připravte si hostinu podle tradic našich předků

Simona Formánková 12.  2.  2022
Hodování, tancovačky a bohaté hostiny – tak dříve vypadaly masopustní oslavy. Přestože se v posledních letech tyto tradice tolik nedodržují, rozhodně není od věci si připomenout laskominy, které si naši předkové s chutí dopřávali. Masopustní koláče na jejich prostřené tabuli rozhodně nesměly chybět.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Kynutá těsta se možná na první pohled zdají jako kulinářská meta, kterou úspěšně absolvují pouze zkušení kuchtíci. Pokud však dodržíte základní pravidla, rozhodně není důvod se bát se do těchto koláčků pustit. Milovníci tradičních masopustních pochutin mohou vyzkoušet i oblíbené smažené koblížky

Suroviny:

  • 1 kg polohrubé mouky (lze použít i hladkou)
  • 200 g cukru krupice
  • 200 g tuku
  • 42 g droždí
  • 500 ml mléka
  • lžička citronové kůry
  • 2 ks vanilkového cukru
  • lžička rumového aromatu
  • 1 vejce
  • 1 žloutek

Postup:

Do hrníčku odlijeme trochu mléka, rozdrobíme kvasnice, přidáme trošku mouky a cukru a necháme v teple vzejít. Než kvasnice vzejdou, dáme do mísy prosátou mouku, cukr, citronovou kůru, vanilkové cukry, rumové aroma, vajíčka a promícháme.

Mléko a tuk dáme do kastrůlku a pomalu necháme rozpustit. Necháme trochu zchladnout a nalijeme k mouce do mísy a promícháme. (Mléko a tuk dáváme k mouce teplé tak, aby bylo dost teplé, ale nepálilo na prstu.) Do takto teplé směsi nalijeme kvasnice a důkladně promícháme.

Kdy vznikl a proč se slaví masopust? Tady je 6 nápadů, kterými ho dětem hravě přiblížíte

Těsto musí být vláčné a nesmí lepit. Dáme ho kynout do trouby ohřáté asi na 40 °C. Po hodině těsto prohněteme a necháme znovu kynout. Po vykynutí odkrajujeme těsto polévkovou lžící, v ruce zpracujeme na placku a plníme. Doprostřed koláče uděláme důlek a naplníme – například tvarohem, marmeládou nebo povidly. Naplněné koláče klademe na pekáč vyložený papírem na pečení.

Před pečením koláče potřeme rozšlehaným vajíčkem, dáme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme 15–20 minut. Po upečení koláče potřeme rozpuštěným máslem.

Tento recept pro vás připravil web recepty.cz

Témata: Recepty, jídlo, Vaření, Tradice, Cukr, Vaření pro rodinu, oslava, masopust, zvyky, Koláč, Mléko, Kvasnice, Předek, Mouka, Hostina, Recept
Mohlo by vás zajímat
Těhotenství s trojčaty týden po týdnu. Podívejte se na neskutečnou proměnu ženského těla
kog
Těhotenství
Tohle že je máma 5 dětí? Známá fitness trenérka ukázala své tělo 9 týdnů po porodu dvojčat
Formánková Simona
Po porodu
Dcera spisovatelky Haliny Pawlowské Natálie: Už od mala chtěla být módní návrhářkou, dnes má svou značku
Brožová Lenka
Časopis Maminka
Záchvaty zlosti dětem prospívají! Čtyři kroky, kterými zvýšíte emoční inteligenci potomka
Procházková Simona
Péče o dítě a jeho výchova
Žena po porodu upadla do kómatu. Otec pak dceru sám "nakojil". Udělal bych cokoli, říká hrdě
Formánková Simona
Příběhy
Tělo po třech porodech? Děti mezeru mezi stehny neocení. Tato máma za svůj instagramový post sklidila uznání
Formánková Simona
Po porodu
Měla to být památka, a vznikl trapas: 15 těhotenských fotek, které nedojmou, ale spíš rozesmějí
Formánková Simona
Galerie
Rodiče, těchto 7 věcí přestaňte dělat. Nejlépe hned, přejí si pediatři
Procházková Simona
Děti a nemoci
5 důvodů, proč miminka doopravdy potřebují zavinovačku
Procházková Simona
Novorozenec