Maminka.czRecepty

RECEPT: Masopustní makové motance

inf vas 2.  2.  2024
Jemně zavinuté pečivo s bohatou makovou náplní je ideální sladká tečka na masopustní tabuli. Upečte si ho společně s dětmi a můžete jim při tom povyprávět o staročeských zvycích a tradicích, které se připomínají dodnes.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Masopust má na českém území dlouhou tradici, slaví se již od 13. století. Začíná svátkem Tří králů, tedy 6. ledna, a končí Popeleční středou (14. 2. 2024), jejíž datum je navázáno na termín Velikonoc (29. 3. 2024). Masopust tedy připadal na dobu zimního klidu, kdy lidé netrpělivě vyčkávali jaro. Je symbolem hojnosti, dobrého jídla a pití, období, kdy se pořádají zábavy, plesy, slavnosti a karnevaly. Neodmyslitelně k němu patří muzika, veselí, zpěv a tanec, zabijačky a tradiční maškarní průvody.

Nejdůležitější byly poslední tři dny od neděle do úterý. Ty ukončovaly období oslav a započínaly období čtyřicetidenního půstu trvajícího až do Velikonoc. Vrcholem masopustních oslav byl vždy úterní průvod. Lidé se převlékali do všemožných masek a kostýmů, které byly typické pro daný region. Čím grotesknější, tím lepší. Tradicí ve všech regionech potom bylo odměňování masek. Koledníci dostávali za své kostýmy peníze nebo naturálie ve formě vajec, uzeného masa nebo právě pečených dobrot. 

VIDEO:  Dílnička: Vyrobte si originální masopustní masku

Ingredience

  • 350 g hladké mouky (např. Babiččina volba na kynutá těsta)
  • 50 g změklého másla
  • 1 žloutek
  • 150 ml mléka
  • 40 g třtinového cukru
  • 22 g čerstvého droždí (asi polovina kostky)

Na makovou náplň:

  • mletý mák
  • 250 g změklého másla
  • 300 ml plnotučného mléka
  • 40 g třtinového cukru
  • 1 lžíce marmelády nebo rumu (nemusí být)

Postup:

V menší mističce si založte kvásek z vlahého mléka, droždí a cukru. Po 15 minutách je čas vypracovat v robotu hnětačem těsto ze všech surovin. Nechte robot pracovat i několik minut, těsto musí být pružné, nelepivé a kompaktní. Takovéto těsto pak dejte pod utěrku kynout 40–60 minut podle teploty v místnosti.

Mezitím si nachystejte náplň. Mléko pomalu v hlubším rendlíku přiveďte k varu. Dávejte pozor, aby mléko z hrnečku neuteklo. Přidejte mák, vmíchejte a stáhněte ihned z ohně. Přidejte zbytek surovin a znovu míchejte. Podle použití můžete do náplně přidat i libovolné suroviny jako rum nebo marmeládu. Nechte před použitím zcela vychladnout, občas zamíchejte. Náplň v lednici vydrží i tři dny, když ji nespotřebujete najednou.

Těsto po vykynutí rozdělte na bochánky o váze asi 80 g a vyválejte je do úzkého obdélníku. Naplňte makovou náplní a zaviňte do roládky (na délku). Poté podélně rozřízněte až na konec (asi 1–1,5 cm), kterým necháte těsto spojené, stočte do uzlíku a konce stočte pod motanec, aby se během pečení nerozpletl. Pokládejte na nepřilnavý plech nebo na plech s pečicím papírem s dostatečnými odstupy.

Nechte ještě dokynout pod utěrkou asi 25 minut. Předehřejte troubu na 180 °C. Před pečením ještě potřete prošlehaným vejcem s mlékem. Pečte asi 20 minut.

RECEPT: Upečte si dozlatova osmažené a nebesky nadýchané masopustní koblihy
Témata: Recepty, Velikonoce, Tradice, Vaření pro rodinu, masopust, dezert, oslava, Náplň, Popeleční středa, Sladká tečka, Maska, Mléko, Těsto, Pečivo

Video