[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Koblihy (nebo kobližky) jsou vyrobeny z kynutého těsta a mají obvykle tvar mírně zploštělé koule různé velikosti. Smaží se v oleji dozlatova. Plní se nejčastěji jahodovou nebo meruňkovou marmeládou, dalšími variantami náplní můžou být čokoláda, nugát nebo třeba pudink. Hotové koblihy můžete posypat moučkovým cukrem.
Zajímá vás něco málo z historie kobližků? Úplně první zmínky pocházejí ze 14. století, kdy údajně vznikalo řemeslo pekaře kobližníka. Ten se specializoval právě na tento druh pečiva.
Ve středověku pak slovo „koblih“ symbolizovalo masopust, tedy dobu půstu bez konzumace masa. Středověké recepty na koblihy obsahují nejrůznější druhy náplní a také koření, která se do těsta i náplní přidávala.
V Čechách se masopustní koblihy (zvané také šišky nebo kraple) začínaly tradičně zadělávat a smažit na tzv. tučný čtvrtek (poslední čtvrtek masopustu) a hospodyňky je plnily vedle ovocných marmelád rovněž povidly nebo mákem. Nadýchané koblihy pak sloužily jako dárek pro koledníky a účastníky masopustních průvodů.
Mouku, sůl a citronovou kůru prosejte do mísy. Droždí rozdrobte do trochy smetany či mléka se dvěma kostkami cukru. Žloutky s krupicovým cukrem šlehejte nad parou do zhoustnutí, přilijte zbylou vlažnou smetanu, přidejte vzešlé kvasnice, rozpuštěné máslo a rum. Prošlehejte a vlijte k mouce.
Vypracujte vláčné, ale nelepivé těsto. Těsto poté na válu lehce posypaném hladkou moukou vyválejte na asi 3 cm vysoký plát a tvořítkem vykrajujte kolečka. Doprostřed poloviny z nich naneste trochu zavařeniny, přikryjte druhým kolečkem a spojte tvořítkem s průměrem o něco menším, než mělo to předchozí. Přikryté utěrkou nechte koblihy ještě asi půl hodiny kynout.
Do kastrůlku nebo pánve s vysokým okrajem vlijte dostatečné množství oleje (koblihy v něm musí plavat) a dobře ho rozehřejte. Vkládejte opatrně koblihy tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Chvíli je smažte přiklopené, poté je obraťte a již nezakryté dosmažte i z druhé strany. Přebytečný tuk nechte odsát na kuchyňských papírových utěrkách a prochladlé koblihy pak pouze lehce poprašte moučkovým cukrem s vanilkou.
Zdroj: časopis F.O.O.D.