Maminka.czRecepty

RECEPT: Upečte si dozlatova osmažené a nebesky nadýchané masopustní koblihy

Simona Procházková 22.  1.  2023
Koblihy, oblíbené stálice české sladké kuchyně, patří zejména v období masopustu k tradičnímu pečivu, které spolehlivě potěší a osladí život. S naším receptem je snadno zvládnete doma.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Koblihy (nebo kobližky) jsou vyrobeny z kynutého těsta a mají obvykle tvar mírně zploštělé koule různé velikosti. Smaží se v oleji dozlatova. Plní se nejčastěji jahodovou nebo meruňkovou marmeládou, dalšími variantami náplní můžou být čokoláda, nugát nebo třeba pudink. Hotové koblihy můžete posypat moučkovým cukrem.

VIDEO: Zkuste recept na ty nejlepší palačinky s ovocem!

Zajímá vás něco málo z historie kobližků? Úplně první zmínky pocházejí ze 14. století, kdy údajně vznikalo řemeslo pekaře kobližníka. Ten se specializoval právě na tento druh pečiva.

Ve středověku pak slovo „koblih“ symbolizovalo masopust, tedy dobu půstu bez konzumace masa. Středověké recepty na koblihy obsahují nejrůznější druhy náplní a také koření, která se do těsta i náplní přidávala.

V Čechách se masopustní koblihy (zvané také šišky nebo kraple) začínaly tradičně zadělávat a smažit na tzv. tučný čtvrtek (poslední čtvrtek masopustu) a hospodyňky je plnily vedle ovocných marmelád rovněž povidly nebo mákem. Nadýchané koblihy pak sloužily jako dárek pro koledníky a účastníky masopustních průvodů.

Suroviny:

500 g hladké mouky

30 g droždí

220 ml mléka nebo smetany

2 kostky cukru

80 g másla

60 g cukru krupice

6 žloutků

3 lžíce hnědého rumu

špetka soli

1 lžička citronové nebo pomerančové kůry

marmeláda k plnění

rostlinný olej na smažení

moučkový cukr na posypání (s vanilkou)

Klepněte pro větší obrázek

Postup:

Mouku, sůl a citronovou kůru prosejte do mísy. Droždí rozdrobte do trochy smetany či mléka se dvěma kostkami cukru. Žloutky s krupicovým cukrem šlehejte nad parou do zhoustnutí, přilijte zbylou vlažnou smetanu, přidejte vzešlé kvasnice, rozpuštěné máslo a rum. Prošlehejte a vlijte k mouce.

Vypracujte vláčné, ale nelepivé těsto. Těsto poté na válu lehce posypaném hladkou moukou vyválejte na asi 3 cm vysoký plát a tvořítkem vykrajujte kolečka. Doprostřed poloviny z nich naneste trochu zavařeniny, přikryjte druhým kolečkem a spojte tvořítkem s průměrem o něco menším, než mělo to předchozí. Přikryté utěrkou nechte koblihy ještě asi půl hodiny kynout.

Do kastrůlku nebo pánve s vysokým okrajem vlijte dostatečné množství oleje (koblihy v něm musí plavat) a dobře ho rozehřejte. Vkládejte opatrně koblihy tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Chvíli je smažte přiklopené, poté je obraťte a již nezakryté dosmažte i z druhé strany. Přebytečný tuk nechte odsát na kuchyňských papírových utěrkách a prochladlé koblihy pak pouze lehce poprašte moučkovým cukrem s vanilkou.

Zdroj: F.O.O.D.

Témata: Recepty, jídlo, Výživa a stravování, Vaření, masopust, Děti a jídlo, Cukr, Vaření pro rodinu, kuchyně, Čechy, Kobliha, Recept, Náplň, Marmeláda, Smetana, Pečivo, Těsto
Mohlo by vás zajímat
Neuvěřitelné – tahle holčička se narodila přeložená napůl!
len
Kuriozita
Pobuřující a zvrhlé? Nikoli, takhle se vychovávalo za dob našich prababiček. Neuvěřitelné fotografie jsou důkazem!
Mrázková Dita
Retro
Před pěti lety získala titul Nejkrásnější dívka světa. Jak vypadá Anastasiya dnes a čím by chtěla být, až vyroste?
Mrázková Dita
slavné děti
Intimní partie dětí: Přetahovat, nebo nepřetahovat předkožku u chlapečků? A jak na srůsty u holčiček? Poradí dětská uroložka
Láchová Michaela
Zdraví
Když v 66 letech porodila první dítě, stala se nejstarší matkou na světě. Jak Adriana Iliescu (84 let) žije dnes a proč je na dceru hrdá?
Stöckbauerová Vanda
Zajímavosti
Největší těhotenská bříška ve své přirozenosti. Tyto mámy za ně sklidily obdiv i urážky. A to, světe div se, i od žen!
Mrázková Dita
Těhotenství
Porod v detailu a bez příkras. Podívejte se na 102 snímků, které vás ohromí svou krásou i syrovostí
Stöckbauerová Vanda
Galerie
Máma dvojčat a trojčat: Jsem unavená, chybí mi randění s mým mužem. S pěti dětmi je to sakra těžké, ale my se nedáme!
Mrázková Dita
Kuriozita
Dejte „to” do ústavu, řekli jí o dceři. Jana se nevzdala a z „hadrové panenky” Johanky křeše denně zázraky
Víchová Tereza
Příběhy