[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
A víte co? Když teď na Vánoce Česká televize oblíbenou českou komedii Pelíšky opět reprízovala (podvanácté!), pojďme si pověstnou "nokovou scénu" připomenout. A pak hurá na recepty!
Máma Krausová: Nejsou ty knedlíčky trochu mazlavé? Jindřiška Krausová: Noky přece musí být trošičku mazlavé. Na povrchu. Otec Kraus: Noky? Slyšel jsem dobře? Řekla jsi noky? Jindřiška Krausová: Maminčiny noky přece. Pravý nok je na povrchu mazlavý a uvnitř kyprý a vláčný. Otec Kraus: Ale mluvila jsi o maminčiných vynikajících bramborových knedlících? Jindřiška Krausová: Mluvím o senzačních maminčiných nocích. Otec Kraus: O těchto nefalšovaných typických vídeňských bramborových knedlících? A ty se je opovažuješ nazývat... Jindřiška Krausová: Noky. Otec Kraus: Knedlíky. Jindřiška Krausová: Vysvětlím vám rozdíl mezi knedlíky a noky. Je to prosté. Knedlík se vaří ve vroucí vodě ve formě podlouhlých válečků, a teprve po vyjmutí z lázně se krájí na tenké plátky. A po obrubě těchto plátků může být takový knedlík trochu oslizlý. Naproti tomu typický nok se ve formě kuliček nebo šišek vaří každý kousek oddělený zvlášť, a tudíž je slizký po celém svém povrchu.
Špenátové noky jsou vynikající přílohou k oblíbeným omáčkám. Servírovat je můžete např. k nedělní klasice v podobě kuřete na paprice. Jsou výtečnou obměnou houskových knedlíků, osloví vás zejména jejich jemnost a lehkost. Časopis F.O.O.D. doporučuje použít místo tvarohu ricottu, protože pak prý budou "jako obláček".
SUROVINY: 200 g baby špenátu 1 hrst petržele hladkolisté 1 stroužek česneku 140 g tvarohu odtučněného 85 g hladké mouky 2 vejce sůl
POSTUP:
Noky jsou díky cuketě hezky vláčné, dochucování je na vás, podle toho, k čemu je jako přílohu budete podávat. Se zelím? Špenátem? Pečeným masem?
SUROVINY: 800 g cukety – mladé neloupané sůl 270 g hrubé mouky (cca) 1 vejce
Dále dle chuti: drcený kmín česnek čerstvě nastrouhaný nebo sušený muškátový oříšek petrželka jemně nasekaná
Ze zbytků bramborové kaše můžete za pár minut vytvořit naprosto famózní smažené noky. Budou se skvěle hodit jako příloha, ale i samotné třeba se sýrovou omáčkou.
SUROVINY: sůl vejce hrubá mouka petrželka muškátový oříšek bramborová kaše
Nejsou to tvarohové knedlíky. Jsou to noky! To pro pořádek. A ještě lepší je, když je pojmete jako nočky, tedy spíš menší než větší. Děti je milují!
SUROVINY: Noky: 1 rohlík, starší 150 g bílého jogurtu 1 vanilkový cukr 2 vejce 20 g másla, změklého špetka soli 250 g měkkého tvarohu z vaničky 150 g hrubé mouky (cca)
Dále: jahody, borůvky, maliny... cukr krupice moučkový cukr skořicový cukr máslo tvrdý tvaroh nebo hrudkovitý zakysaná smetana nebo jogurt šlehačka nebo zmrzlina