Maminka.czRecepty

RECEPT: Menu jako z Pelíšků: Noky tvarohové, cuketové, špenátové a smažené z bramborové kaše

len 1.  1.  2023
Je to nok, nebo knedlík? Vypůjčíme si definici od Jindřišky z filmu Pelíšky: "Knedlík se vaří ve vroucí vodě ve formě podlouhlých válečků, a teprve po vyjmutí z lázně se krájí na tenké plátky. A po obrubě těchto plátků může být takový knedlík trochu oslizlý. Naproti tomu typický nok se ve formě kuliček nebo šišek vaří každý kousek oddělený zvlášť, a tudíž je slizký po celém svém povrchu." My k tomu dodáváme: A moc moc dobrý!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

A víte co? Když teď na Vánoce Česká televize oblíbenou českou komedii Pelíšky opět reprízovala (podvanácté!), pojďme si pověstnou "nokovou scénu" připomenout. A pak hurá na recepty! 

Máma Krausová: Nejsou ty knedlíčky trochu mazlavé?
Jindřiška Krausová: Noky přece musí být trošičku mazlavé. Na povrchu.
Otec Kraus: Noky? Slyšel jsem dobře? Řekla jsi noky?
Jindřiška Krausová: Maminčiny noky přece. Pravý nok je na povrchu mazlavý a uvnitř kyprý a vláčný.
Otec Kraus: Ale mluvila jsi o maminčiných vynikajících bramborových knedlících?
Jindřiška Krausová: Mluvím o senzačních maminčiných nocích.
Otec Kraus: O těchto nefalšovaných typických vídeňských bramborových knedlících? A ty se je opovažuješ nazývat...
Jindřiška Krausová: Noky.
Otec Kraus: Knedlíky.
Jindřiška Krausová: Vysvětlím vám rozdíl mezi knedlíky a noky. Je to prosté. Knedlík se vaří ve vroucí vodě ve formě podlouhlých válečků, a teprve po vyjmutí z lázně se krájí na tenké plátky. A po obrubě těchto plátků může být takový knedlík trochu oslizlý. Naproti tomu typický nok se ve formě kuliček nebo šišek vaří každý kousek oddělený zvlášť, a tudíž je slizký po celém svém povrchu.

VIDEO: Recept na gnocchi s česnekem, špenátem a kuřecím masem

Špenátové noky

Klepněte pro větší obrázek

Špenátové noky jsou vynikající přílohou k oblíbeným omáčkám. Servírovat je můžete např. k nedělní klasice v podobě kuřete na paprice. Jsou výtečnou obměnou houskových knedlíků, osloví vás zejména jejich jemnost a lehkost. Časopis F.O.O.D. doporučuje použít místo tvarohu ricottu, protože pak prý budou "jako obláček".

SUROVINY:
200 g baby špenátu
1 hrst petržele hladkolisté
1 stroužek česneku
140 g tvarohu odtučněného
85 g hladké mouky
2 vejce
sůl

POSTUP:

  1. Špenát v cedníku prolijte horkou vodou. Nechte okapat a rukama z něj ještě vymačkejte všechnu přebytečnou vodu. Na prkénku ho nasekejte a dejte ho do mísy. Přidejte nasekanou petrželku, prolisovaný česnek, tvaroh, mouku a vejce. Vidličkou vše dobře promíchejte.
  2. Vlhkýma rukama tvarujte kuličky velikosti vlašského ořechu a skládejte je na talíř. Na 30 minut je pak dejte vychladit do lednice.
  3. Ve větším hrnci přiveďte k varu osolenou vodu. Vhoďte do ní noky, až vyplavou na povrch, vařte je ještě 1 minutu a poté ihned vylovte děrovanou naběračkou nebo je opatrně slijte.

Cuketové noky

Klepněte pro větší obrázek

Noky jsou díky cuketě hezky vláčné, dochucování je na vás, podle toho, k čemu je jako přílohu budete podávat. Se zelím? Špenátem? Pečeným masem?

SUROVINY:
800 g cukety – mladé neloupané
sůl
270 g hrubé mouky (cca)
1 vejce

Dále dle chuti:
drcený kmín
česnek čerstvě nastrouhaný nebo sušený
muškátový oříšek
petrželka jemně nasekaná

POSTUP:

  1. Omytou, hrubě nastrouhanou cuketu osolte, promíchejte a dejte do cedníku okapat. Okapat ji nechte klidně déle a vodu průběžně vymačkávejte. 
  2. Z 800 gramů cukety budete mít nakonec jen cca půl kilogramu nastrouhané cukety. Dejte ji do mísy, přidejte vejce, koření nebo bylinky dle chuti a mouku dle potřeby – tolik, aby se vám mokrou rukou z těsta dobře tvořily kuličky (25- až 30gramové). 
  3. Před tvořením kuliček dejte vařit hrnec s osolenou vodou. Pokud se vám nechce koulet knedlíčky, mokrou lžící odebírejte těsto z mísy a házejte do vroucí vody noky zhruba stejně velké.
  4. Noky klesnou ke dnu. Po minutě je opatrně podeberte ode dna, počkejte, až vyplavou, a poté vařte 4 až 5 minut. Pak je sceďte, promíchejte s rozpuštěným máslem, osmaženou cibulkou na špeku nebo nejlépe s výpekem z masa.
  5. Podávejte se zelím, špenátem, pečeným masem... Vše dle chuti.

Smažené noky z bramborové kaše (na sladko i na slano) 

Klepněte pro větší obrázek

Ze zbytků bramborové kaše můžete za pár minut vytvořit naprosto famózní smažené noky. Budou se skvěle hodit jako příloha, ale i samotné třeba se sýrovou omáčkou.

SUROVINY:
sůl
vejce
hrubá mouka
petrželka
muškátový oříšek
bramborová kaše


POSTUP:

  1. Podle množství zbylé bramborové kaše přidejte 1 až 3 vejce, muškátový oříšek, sůl, petrželku. Pokud chcete noky na sladko, dejte do kaše jen vejce a sůl.
  2. Přidejte tolik mouky, aby vzniklo husté těsto, ze kterého půjdou lžičkou vykrajovat noky. Noky smažte ve větším množství oleje. 
  3. Osmažené je dejte na talíř a přelijte omáčkou.
  4. Sýrová omáčka: v mléce rozpusťte různé druhy sýrů, případně dokořeňte podle chuti.
  5. Sladká omáčka: na másle rozpusťte marmeládu, povidla a přidejte trošku rumu.

Tvarohové noky s ovocem

Klepněte pro větší obrázek

Nejsou to tvarohové knedlíky. Jsou to noky! To pro pořádek. A ještě lepší je, když je pojmete jako nočky, tedy spíš menší než větší. Děti je milují!

SUROVINY:
Noky:
1 rohlík, starší
150 g bílého jogurtu
1 vanilkový cukr
2 vejce
20 g másla, změklého
špetka soli
250 g měkkého tvarohu z vaničky
150 g hrubé mouky (cca)

Dále:
jahody, borůvky, maliny...
cukr krupice
moučkový cukr
skořicový cukr
máslo
tvrdý tvaroh nebo hrudkovitý
zakysaná smetana nebo jogurt
šlehačka nebo zmrzlina


POSTUP:

  1. Rohlík pokrájejte na malé kostičky a dejte do mísy. Přidejte jogurt, promíchejte. Přidejte změklé máslo s vanilkovým cukrem a solí, opět promíchejte. Pak žloutky s tvarohem, promíchejte. Přisypte mouku a ještě jednou dobře promíchejte. Těsto nechte krátce odstát. (Mezitím dejte vařit hrnec s vodou.) Nakonec do lepivého kyprého těsta vmíchejte sníh z bílků.
  2. Do hrnce s vroucí vodou házejte noky. Tvořte je tak, že polévkovou lžící nabíráte těsto z mísy a o hranu mísy ho tvarujete na nok, který se podobá škubánku. Nebo mokrou rukou tvořte z těsta knedlíčky...
  3. Noků bude cca 20 kusů. Po vyplavání ode dna je vařte cca 4 až 5 minut, dle velikosti. Vyzkoušejte jeden a podle něj dělejte ostatní. 
  4. Po uvaření sceďte v míse, pokapejte máslem nebo posypte moučkovým cukrem a promíchejte.
  5. Podávejte na čerstvém ovoci, které jste předem mírně prosladili, aby pustilo trochu šťávy. Doplňte smetanou dle chuti, zmrzlinou, tvarohem, skořicovým nebo moučkovým cukrem... Ovoce je též možné krátce provařit s cukrem, malým množstvím vody a troškou vanilkového pudinku na krémovější omáčku.
Témata: Recepty, Výživa a stravování, Vaření, Video recept, Cukr, Vaření pro rodinu, krupice, tvarohové knedlíky, špenát, bramborová kaše, Hrudkov, Plátek, Pelíšek, Kraus, Nok, Muškát, Vejce, Jindřiška, Mouka, Tvaroh, Česká televize, Kulička, Knedlík